Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Berní úředníci dostávají prémie za aktivitu při doměřování daní, podnikatelé si stěžují

Daně, ilustrační foto
Daně, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Finanční správa vyplácí berním úředníkům odměny v závislosti na tom, s jakým nasazením doměřují firmám daně u tzv. převodních cen. Uvedly to dnešní Hospodářské noviny (HN). Podnikatelé si stěžují, že berní úředníci často hledají sebemenší záminky, aby zpochybnili uplatněný odpočet na výzkum a vývoj.

"V loňském roce definoval odbor daní z příjmů Generálního finančního ředitelství příslib cílové odměny v oblasti převodních cen a neuznaných odpočtů na výzkum a vývoj. V souvislosti s ověřením správnosti v obou oblastech byly odměny poskytnuty," řekla mluvčí Generálního finančního ředitelství (GFŘ) Petra Petlachová.

Podle interního materiálu GFŘ z května jsou prémie za aktivitu ohledně odpočtu, který uplatňují firmy investující do výzkumu a vývoje. Mohou je dostat úředníci, kteří těmto firmám zamítnou uplatněný daňový odečet a firmy pak vyzvou, aby doplatily daň včetně penále a úroku z prodlení.

Vedle toho se systém cílových odměn týká doměrků v oblasti takzvaných převodních cen, tedy cen za služby či zboží, které fakturují firmy propojené v jedné skupině. Právě na transakce v rámci holdingů se GFŘ pod vedením Martina Janečka intenzivně zaměřilo.

Podle nich berní správa na odměnách za zjištěné nesrovnalosti u převodních cen a následné zvýšení daňové povinnosti vyplatila podle interního květnového přehledu 228.000 korun.

Témata:  daně Finanční správa České republiky (FÚ) firmy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy