Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezidentští kandidáti radí Čechům: Komunisty a Okamuru nevolte

Marek Hilšer
Marek Hilšer
Foto: Facebook

Praha – Čechy k urnám lákají také uchazeči o Pražský hrad. Prezidentští kandidáti sice neradí, koho volit, jasně ale vysvětlují, komu hlas nedávat. Varují před demagogy a populisty, žádají proto voliče aby svůj hlas dali některé z demokratických stran.

„V červenci 1933 Tomáš G. Masaryk v rozhovoru pro americký tisk uvedl: obtíže demokracie vznikly, neboť intelektuálové zradili obyčejné lidi. A ti je proto opustili a následují demagogy a tlučhuby. Nikdo tehdy netušil jaká tragédie bude v Evropě zakrátko následovat a jaký účet za ni všichni zaplatí. Stojíme před parlamentními volbami. V situaci, kdy volební průzkumy předpovídají populistickým stranám stojícím na principech autoritářství více než 50 procent volebních preferencí,“ varuje lékař a prezidentský kandidát Marek Hilšer, který stále ještě sbírá podpisy občanů.

Stejně jako další politici poukazuje na to, že důležité hodnoty jsou v ohrožení. „Svoboda, demokracie a naše zakotvení ve svobodné západní Evropě jsou tedy v ohrožení. Demagogové a tlučhubové opět zasévají nenávist, nacionalismu s nabízejí líbivá jednoduchá řešení. Jaká účet nakonec za autoritářství zaplatíme? To bude záležet jen na nás a na tom, jak moc je necháme roztahovat. Poučme se z dějin. Dejme hlas těm, kterým svoboda není lhostejná. Zprava i zleva všichni společně volme demokratické strany,“ žádá české voliče.

Podobné poselství zveřejnil také někdejší diplomat a prezidentský kandidát Pavel Fischer. „Do parlamentních voleb chybí 24 hodin. Často slyšíme, kdo všechno to tady u nás řídí, ale prostřednictvím voleb do toho přeci může promluvit každý. Já vám teď neřeknu, koho budu volit, ale alespoň naznačím, koho volit nebudu a proč,“ říká ve videu, které zveřejnil na sociálních sítích.

„Takže, nebudu volit Stranu přímé demokracie. Nebudu volit komunistickou stranu. Ani nechci volit někoho, kdo spolupracoval s StB. Ale je tady ještě něco dalšího. V kampani jsme slyšeli, jak by nám prý pomohlo, kdybychom vystoupili z EU. Opak je pravdou. Ještě bychom se divili, jaké pořádky by u nás zavládli, jak by to bylo s tou naší suverenitou. A jaký vliv by rychle u nás získaly různé mocnosti z východu. Takže přemýšlejte dvakrát. A hlavně jděte volit!“ nabádá Čechy Fischer.

Témata:  Pavel Fischer Marek Hilšer Svoboda a přímá demokracie KSČM volby 2017

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy