Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bezpečnost v Rusku není zaručena pro každého, řekla v Praze dcera zavražděného Borise Němcova

Boris Němcov, kritik prezidenta Putina
Boris Němcov, kritik prezidenta Putina
Foto: Reprofoto ABCNews

Jihlava - Dcera zavražděného ruského opozičního politika Borise Němcova byla dnes jedním z hostů Inspiračního fóra, které je součástí jihlavského Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů. Uvedla, že bezpečnost v Rusku není zaručena pro každého.

Žanna Němcovová (33) žije v Německu, kam emigrovala několik měsíců po otcově smrti z obav o vlastní bezpečí i proto, že jako novinářka ztratila práci. V Německu založila nadaci nesoucí otcovo jméno na podporu odvážných lidí ve své vlasti.

"Bezpečnost v naší zemi rozhodně není zaručena pro každého," řekla Němcovová před zaplněným sálem kina Dukla. V Německu pracuje jako reportérka ruské sekce televizní a rozhlasové stanice Deutsche Welle. Kromě vedení nadace pořádá fórum Borise Němcova.

Politik, který patřil k nejhlasitějším kritikům ruského prezidenta Vladimira Putina, byl zastřelen 27. února 2015, když přecházel most přes řeku Moskvu. Moskevský soud odsoudil za Němcovovu vraždu Čečence Zaura Dadajeva k 20 rokům za mřížemi. Jeho čtyři komplicové byli odsouzeni k trestům vězení v rozmezí 11 až 19 let.

Podle nedávného vyjádření právního zástupce Němcovovy dcery se ale organizátory a objednatele vraždy nepodařilo najít. "Dojde k politické vraždě, ale nikdo to nevyšetřuje," řekla Žanna jihlavskému publiku.

Tragédie jí změnila život. "Mohu říct se vší jistotou, že do smrti svého otce jsem se nechystala věnovat nějaké veřejné aktivitě. Já jsem prostě byla novinářka," uvedla. Pak ale zemřel i otcův spolupracovník a ona dostávala výhružky po sociálních sítích. "Ukázalo se, že můj profesionální život se už v této zemi odehrávat nemůže, a tak jsem prostě odjela," řekla. Do Ruska by se ale jednou chtěla vrátit.

Témata:  Boris Němcov Rusko EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy