Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prokremelští aktivisté odstranili pamětní desku zabitého opozičního vůdce Němcova

Boris Němcov, kritik prezidenta Putina
Boris Němcov, kritik prezidenta Putina
Foto: Reprofoto ABCNews

Moskva - Aktivisté prokremelského militantního hnutí SERB dnes odstranili pamětní desku z moskevského domu, kde žil zavražděný opoziční politik Boris Němcov. Radnice odmítla, že by likvidace desky byla v rozporu se zákonem, protože vedení metropole její instalaci neschválilo.

Němcov byl zastřelen v únoru 2016 na dohled od Kremlu nájemným vrahem, který podle soudu patřil do skupiny čečenských zločinců odsouzených později k vysokým trestům vězení. Objednatele a inspirátora vraždy se ruským vyšetřovatelům zjistit nepodařilo. Spolupracovníci a příznivci Němcova opakovaně žádali o umístění pamětní desky na mostě, kde byl politik zavražděn. Moskevští zastupitelé ale žádost vždy zamítli.

Pamětní deska se proto objevila na domě v ulici Malaja Ordynka, kde Němcov žil. Dnes bojůvka SERB desku odstranila a odevzdala na nejbližším policejním okrsku.

Mluvčí moskevské radnice Lev Lavrjonov v rozhovoru pro stanici Echo Moskvy řekl, že obyvatelé umístili desku na svůj dům nikoli z úcty k Němcovovi, ale proto, aby odvrátili hrozící demolici objektu.

Organizace SERB (South East Radical Block, tedy Jihovýchodní radikální blok) se snaží násilím likvidovat jakákoli veřejná vystoupení proti prezidentovi Vladimiru Putinovi. Členové SERB podnikli několik fyzických útoků na aktivisty ruské opozice včetně blogera Alexeje Navalného nebo novinářky Julije Latyninové, která patří k nejostřejším kritikům Kremlu. Latyninová v minulých dnech z obavy o svůj život opustila Rusko a oznámila, že se do vlasti nehodlá vrátit.

Témata:  Boris Němcov Moskva Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy