Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi, nejezděte na Sinaj, varuje ministerstvo a vyzvalo ke společnému boji proti terorismu

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Káhira/Jeruzalém/Praha - Egypt dnes zasáhl teroristický útok s desítkami mrtvých a zraněných. Izrael vyjádřil zemi soustrast a vyzval mezinárodní společenství, aby se sjednotilo v boji proti terorismu poté. Také české ministerstvo zahraničí krveprolití rázně odsoudilo.

Izraelský ministr školství Naftali Bennett uvedl, že "je čas k mezinárodní soudržnosti v boji proti terorismu, ať už se stane kdekoli - v Rusku, Evropě, USA, Izraeli či v arabském světě. Nám všem terorismus ublížil".

Sinajský poloostrov je dlouhodobě dějištěm střetů mezi egyptskou policií a armádou na jedné straně a islámskými radikály na straně druhé. Terčem útoků na Sinaji bývají zřídka civilisté, většinou jsou to vojáci a policisté.

Podle egyptských sdělovacích prostředků chtěli i dnes útočníci zřejmě zabíjet policisty, protože mnozí z nich se účastnili obřadu v mešitě, proti které útok směřoval. Napětí na Sinaji se znásobilo po sesazení egyptského prezidenta Muhammada Mursího v roce 2013.

MZV ČR občany varuje před pohybem v severní části Sinaje. "Ministerstvo ostře odsuzuje páteční útoky na mešitu na severu Sinaje, které si vyžádala životy více jak 150 obětí včetně dětí, mnoho dalších bylo zraněno," tweetoval Černínský palác. "Rodinám zesnulých vyjadřujeme upřímnou soustrast, zraněným přejeme rychlé zotavení. V nelehkém boji s terorismem stojíme za Egyptem," stojí dále v prohlášení.

"Mimo výletů organizovaných turistickými kancelářemi zároveň nedoporučujeme jakékoliv individuální cestování po Sinajském poloostrově nebo po egyptském vnitrozemí," uvádí úřad na webu. "MZV také výslovně varuje před jakýmikoliv cestami do severní části Sinajského poloostrova (oblast mezi městy Rafáh, Al-Aríš, Šajch Zuvajd) a k západní hranici s Libyí," upozorňuje ministerstvo.

České cestovní kanceláře na severní Sinaj už několik let nepořádají žádné zájezdy. Do oblasti ale podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže pořádají zájezdy některé britské či německé cestovní kanceláře. Egypt patří mezi oblíbené letecké destinace Čechů, zejména lokality Marsá Alam a Hurghada. Asociace očekává, že letos Egypt navštíví 260.000 až 280.000 Čechů.

MZV důrazně doporučuje využít registraci v dobrovolné databázi cestovatelů DROZD na webových stránkách www.mzv.cz v kapitole "Cestujeme" a sledovat webové stránky velvyslanectví ČR v Káhiře - www.mzv.cz/cairo, kapitolu "Víza a konzulární informace". Občané, kteří se ocitnou ve vážném ohrožení, se mohou v mimopracovní dobu obrátit na konzulární oddělení Velvyslanectví ČR v Káhiře +20 122 742 7513.

Egyptská strana striktně kontroluje platnost cestovních dokladů, které musí být platné ještě nejméně šest měsíců po předpokládaném datu odjezdu z území Egypta. Některé letecké společnosti nepřijmou cestující na palubu letadla, pokud je platnost pasu kratší třeba jen o několik dní. MZV v této souvislosti upozorňuje, že ČR již nevydává tzv. „pasy blesk“, tj. cestovní doklady bez biometrických údajů a strojově čitelné zóny se zkrácenou dobou platnosti. Egyptské vízum lze zakoupit přímo po příletu na mezinárodním letišti (v bance před pasovou kontrolou) za poplatek 25 USD.“

Témata:  útok na mešitu na Sinaji Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Izrael Egypt

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy