Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vondráček: Hamáček bude 1. místopředsedou Sněmovny. Okamura zahraniční agendu nedostane

Jan Hamáček v Poslanecké sněmovně
Jan Hamáček v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Nově zvolený předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) hodlá ustanovit svým statutárním místopředsedou Jana Hamáčka (ČSSD), který v minulém volební období stál v čele dolní komory.

Vondráček se rozhodl jmenovat Hamáčka svým prvním místopředsedou na základě odbornosti a zkušeností. "Minimálně do doby, než se povolební uspořádání vyřeší třeba jiným způsobem," řekl Vondráček v dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Při rozdělování kompetencí mezi místopředsedy Sněmovny nesvěří zahraniční agendu předsedovi SPD Tomiu Okamurovi, pravděpodobně ji ponechá šéfovi komunistů Vojtěchu Filipovi.

V otázce zahraniční politiky dolní komory chce být Vondráček "velmi opatrný" a udělá vše pro to, aby se komora za jednání v zahraničních otázkách "nemusela stydět".

Vondráček také vyjádřil přesvědčení, že ODS jako druhá nejsilnější sněmovní strana má nárok na křeslo místopředsedy. Fakt, že předseda ODS Petr Fiala uplynulý týden neuspěl, přičítá "nešťastné komunikaci". Fiala dnes v televizi zopakoval, že ve Sněmovně vládne hlasovací většina ANO, SPD a komunistů, která pro něj nehlasovala.

Témata:  Jan Hamáček Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Petr Fiala Radek Vondráček

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy