Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká zabijačka a z dovozu? Lidl musí zaplatit pokutu za klam

Lidl, supermarket
Lidl, supermarket
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Nejvyšší správní soud (NSS) potvrdil pokutu 300 tisíc korun pro Lidl. Obchodní řetězec podle verdiktu klamal zákazníky, když se za "pravou českou zabijačkou" skrývalo zboží z dovozu.

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce zjistili, že Lidl v roce 2012 v západočeském Ostrově prodával zabijačkové pokrmy vyrobené v Německu. Na regálových etiketách a visačkách však zboží propagoval jako pravou českou zabijačku.

"Nelze přehlédnout, že dominantní zdroj informací z pohledu spotřebitele představovaly právě a jen regálové štítky a visačky s nápisem 'Pravá česká zabijačka', které ve spojení s absencí výslovného označení místa původu kontrolovaných potravin působily klamavě a uváděly spotřebitele v omyl," stojí v rozsudku NSS.

Lidl v minulosti argumentoval tím, že průměrný spotřebitel chápe dané označení jako tematickou marketingovou akci. Připodobnil to k akcím typu Americký týden, kdy všechny nabízené potraviny - třeba hamburgery - také nepocházejí přímo z USA. S argumentem však Lidl nepochodil ani u Krajského soudu v Plzni, ani u NSS.

Témata:  Lidl Nejvyšší soud potraviny

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy