Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mezi Čechy přibylo zastánců rozdělení ČSFR i vstupu do EU

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Praha/Bratislava - V Česku za posledních pět let stoupl podíl lidí, kteří kladně hodnotí rozdělení Československa, vznik samostatného státu, vstup země do EU i sametovou revoluci. Na Slovensku naopak při hodnocení těchto událostí nastal opačný vývoj.

Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes představili zástupci Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR a bratislavského Institutu pro veřejné otázky.

Rozdělení Československa na konci roku 1992 kladně hodnotilo letos v říjnu 42 procent obyvatel ČR a 40 procent obyvatel Slovenska. V roce 2012 rozpad československé federace za dobrý krok považovalo 38 procent Čechů a 45 procent Slováků. Nadále zhruba dvě třetiny obyvatel obou zemí považují za nesprávné, že rozdělení společného států Čechů a Slováků se uskutečnilo bez vypsání referenda.

Vznik samostatné republiky na začátku roku 1993 kladně hodnotí těsná většina obyvatel obou států (v ČR 53 procent a na Slovensku 51 procent). Před pěti lety stejný názor zastávalo 46 procent Čechů a 58 procent Slováků.

Zatímco zhruba dvě třetiny Čechů se nyní pozitivně staví k sametové revoluci, která v roce 1989 vedla k pádu komunistického režimu v Československu, na Slovensku má tento názor pouze 53 procent lidí.

Výrazně kladného hodnocení (v Česku 83 procent a na Slovensku 68 procent) se dostalo v názoru na vznik Československa v roce 1918.

Vstup do EU má na Slovensku sice více zastánců než v Česku (53 procent v SR oproti 44 procent v ČR), zároveň ale na Slovensku na rozdíl od ČR klesl od roku 2012 podíl lidí, kteří tuto událost označili za dobrou.

Témata:  Česká republika Slovensko průzkumy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy