reklama

V rámci prezidentského klání se vyprofilovaly dvě významné tváře. Kromě dosavadního prezidenta se nově zdá být nejviditelnějším kandidátem bývalý premiér Mirek Topolánek. Zbylí uchazeči o Hrad vedle něho působí spíše jako změť nudných liberálů s občasným výskytem nacionalistických myšlenek. I kdyby se však Topolánek do druhého kola dostal, zdolat Zemana se v tento moment jeví jako nemožný úkol.

Jako „falešného a prázdného“ Topolánka kdysi označil někdejší prezident Václav Klaus. V rámci prezidentského klání se ale spíše zdá, že prázdní jsou s výjimkou Zemana téměř všichni Topolánkovi soupeři. Uveďme si dva příklady z nedávné doby. V jedné z prezidentských debat, kterých se Zeman odmítá účastnit, byla kandidátům položena v souvislosti s nenávistnými příspěvky na adresu žáků multikulturní třídy nejmenované základní školy otázka, zda jsou Češi rasisti. Takřka všichni kandidáti v souladu s politickou korektností neurčitě odpověděli, že Češi rasisté nejsou. Jediný Topolánek z řady vyčníval a uvedl, že latentní rasismus je mezi Čechy určitě přítomen. Dodal, že od takovýchto jedinců by hlasy v prezidentských volbách ani nechtěl. Tím mohl naštvat mnohé Čechy i své potencionální voliče. Za upřímnost a vlastní názor si však zaslouží plusový bod.

Podobně jako Miloš Zeman, i Topolánek si představuje účast v předvolebních diskuzích po svém. Zeman se odmítá účastnit jakýchkoliv debat, ostatně to ani nepotřebuje. Kampaň, kterou dle svých slov nevede, uskutečňuje při návštěvách krajů Česka a ve „svém“ pořadu na TV Barrandov, kde si s ním notuje její šéf Jaromír Soukup. Topolánek se nyní vymezil vůči stylu diskuzí, které už proběhly. Typicky na nich sedí osm kandidátů, kteří mnohdy smí odpovídat pouze ano-ne, nebo mají na složitou společenskou otázku vymezený časový limit jedné minuty. Topolánek se z vlastní iniciativy rozhodl oslovit ostatní kandidáty a pozvat je do jakéhosi duelu, v němž se s nimi postupně utká. „Kandidát přestane říkat ploché věty,“ domnívá se někdejší premiér, kterému mnozí vytýkají, že byl jedním z nezkorumpovanějších předsedů vlád. Topolánek se nejprve ohradil vůči „stěžování si“ kandidáta Jiřího Drahoše na to, že se obává, že prezidentské volby mohou ovlivnit Rusové. Podle Topolánka by se s ním raději měl utkat v duelu, který žádná ruská propaganda zfalšovat či ovlivnit nemůže.

Jako první výzvu k souboji od Topolánka přijal textař Michal Horáček. „Ukázal, že je hráč,“ pochválil svého protikandidáta Topolánek. Ten se svým krokem snaží ovlivnit předvolební debaty a v podstatě režírovat jejich podobu. I tím se liší od zbylých uchazečů. I když mu momentálně výzkumy veřejného mínění moc nefandí, do karet mu může hrát politická zkušenost, nedávno ostatně vystoupil s projevem na půdě Evropského parlamentu, kde se zřejmě snažil demonstrovat, že ho evropští politici berou vážně. Vzpomeňme na minulou volbu, do druhého kola postoupili političtí matadoři Zeman a Schwarzenberg. Politikou takřka nepolíbení jsou teď naopak všichni Topolánkovi a Zemanovi protivníci.

Obrovským handicapem Topolánka je jeho kontroverzní vnímání. Negativně se vůči němu vymezuje značné procento voličů a dá se předpokládat, že by v souboji se Zemanem spíše neuspěl. Naopak pokud postoupí ne moc výrazný Drahoš, který ale nebudí negativní vášně, souboj se dá očekávat poměrně těsnější.