Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nemocnice čelí kritice kvůli ambulanci čínské medicíny. Akupunkturou proti nachlazení? Šarlatánství, tvrdí Kubek

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Hradec Králové - Ambulance tradiční čínské medicíny (TCM) ve Fakultní nemocnici Hradec Králové zahájila program prevence nachlazení. Čelí za to ostré kritice od České lékařské komory (ČLK).

"Ostuda pokračuje. Žádní šarlatáni na půdu zdravotnických zařízení nepatří a na akademickou půdu už vůbec. Mrzí mě, že Fakultní nemocnice Hradec Králové, která je špičkovým zdravotnickým pracovištěm, kvůli finančnímu prospěchu několika lidí hazarduje se svým dobrým jménem," řekl prezident ČLK Milan Kubek.

V hradecké ambulanci TCM pracují tři lékaři, dva čínští a jeden český. Vyšetření a léčbu si pacienti platí sami. Ambulance TCM dosud ošetřila přes dva tisíce lidí. "Každý pacient je nejprve celkově vyšetřen českým lékařem. Ve spolupráci s čínským specialistou je pak určen diagnostický a léčebný závěr z hlediska tradiční čínské medicíny, na jehož základě pak probíhá léčebný postup," uvedl Jakub Sochor z fakultní nemocnice.

Podle vedoucího Česko-čínského centra TCM v Hradci Králové tradiční čínská medicína přispívá k podpoře imunitního systému. "Mezi metody prevence a léčby patří akupunktura, podávání bylin, dietetika, čínská masáž tuina a cvičení čchi-kung," uvedl Musil. "Po aplikaci metod tradiční čínské medicíny většina z nich potvrzovala zlepšení celkového zdravotního stavu a menší počet akutních respiračních onemocnění," dodal.

Kubek to považuje za nesmysl. "Jde o šarlatánství, podvodníci budou vždy a lidská hloupost, ale i zoufalství jsou také věčné. Takzvaná tradiční čínská medicína je kšeft několika lidí napojených na čínské kruhy," dodal.

Témata:  nemoc Milan Kubek lékaři zdravotnictví Česká lékařská komora

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy