Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komentář: Peleton prezidentského závodu se trhá, největší boj bude o druhé a poslední místo

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

KOMENTÁŘ MIROSLAVA HORKÉHO - První kolo prezidentské volby se odehraje už druhý týden v lednu. Kvůli vánočním svátkům se dá očekávat, že nejostřejší a rozhodující fáze kampaně přijde až po Novém roce. Už teď je ale jasné, že největší boj svedou kandidáti o druhé místo. Pomyslná řežba se dá očekávat i na opačném konci žebříčku, kdy nikdo nechce skončit jako ten poslední.

První kolo prezidentské volby se odehraje už druhý týden v lednu. Kvůli vánočním svátkům se dá očekávat, že nejostřejší a rozhodující fáze kampaně přijde až po Novém roce. Už teď je ale jasné, že největší boj svedou kandidáti o druhé místo. Pomyslná řežba se dá očekávat i na opačném konci žebříčku, kdy nikdo nechce skončit jako ten poslední. Někteří kandidáti jakoby poztráceli zbytky soudnosti a žili ve své realitě či ve své sociální bublině. I když se průzkumy často mýlí, minimálně jedno mají už téměř půl roku stejné. Jména kandidátů, kteří skončí na posledních příčkách.

Onou čtveřicí, která se utká v závodě "hlavně neskončit poslední", je kromě Vratislava Kulhánka také zbrojař Jiří Hynek, hudebník Petr Hannig a lékař a "občanský kandidát" Marek Hilšer. Kdyby alespoň jeden z této čtveřice měl výše zmíněnou soudnost, dobrovolně se své kandidatury vzdá. Nejen proto, že průzkumy mu dávají mizivou šanci a on jen tříští hlasy, ale také proto, že získal podpisy stejných senátorů, respektive poslanců pod svou kandidaturu. I když soud všechny kandidáty nakonec do volby pustil, v zájmu slušnosti a respektování pravidel hry by šlo o významné gesto. 

Opustíme-li zadní část prezidentského peletonu, dostaneme se do úseku, kde se povede hlavní zteč. Zde figurují kandidáti, kteří se chtějí probojovat do druhého kola. Favorit Jiří Drahoš, kterému postupně ubývají příznivci - část mu odebírá kandidát Pavel Fischer, další část přechází od Drahoše k Michalu Horáčkovi, který svého protikandidáta nedávno porazil na hlavu v jednom z duelů. Velkou neznámou je zatím Mirek Topolánek, jeho nástup se zatím zdá být podobný, jako v případě Pavla Fischera. Postupně jejich obliba stoupá. Topolánkovi může zlomit vaz jediné - obrovské procento jeho odpůrců. 

Třetí část peletonu je tvořena jedním závodníkem. Ve vedení se zdá být neotřesitelný Miloš Zeman. Ten se takticky objevuje pouze v některých médiích, u nichž ví, na koho cílí. Jinde se raději moc neobjevuje, nechce pobuřovat. Pro první kolo bude klíčový první a druhý lednový týden, v němž může dojít k rozhodujícím soubojům, debatám, ale také přešlapům jednotlivých kandidátů. Někteří kandidáti mohou na své soupeře vytáhnout tu největší špínu a je otázkou, kdo z nich to ustojí. S přešlapy se však někteří kandidáti potýkají už teď, před Vánocemi. Rozruch vzbudil naposledy Fischer, který se ne zrovna šťastně vyjádřil o potencionálních ústavních soudcích - homosexuálech, ale také Drahoš, jehož předvolební tým takřka doslovně převzal některé výroky Michala Horáčka. Ne příliš přesvědčivě působilo také vyhnutí se mluvení anglicky Drahoše, když ho k tomu protikandidát Horáček vyzval. 

Témata:  Jiří Drahoš komentář Miloš Zeman Pavel Fischer Mirek Topolánek Vratislav Kulhánek Marek Hilšer Michal Horáček Jiří Hynek Pražský Hrad

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy