Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výroba se v českých jaderných elektráren loni zvýšila o 15 procent

Energetika
Energetika
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Jaderné elektrárny Dukovany a Temelín dodaly do přenosové sítě v loňském roce přes 28 terrawatthodin elektřiny, což je o 15 procent více, než v roce 2016.

Letos by měla dál růst. Uvedla to energetická firma ČEZ, která elektrárny vlastní. Předloni produkce obou elektráren kvůli dlouhodobým odstávkám klesla.

Výrazně vyšší byla výroba v Temelíně, kde už 27. listopadu 2017 energetici překonali historický výrobní rekord. Dukovanská jaderná elektrárna získala koncem roku potřebná povolení k dlouhodobému provozu a její výroba by měla vzrůst letos. Celkový výsledek výroby v českých jaderných elektrárnách byl pátý nejlepší od roku 2000, kdy byl spuštěn první blok Temelína. Jádro se na výrobě elektřiny v Česku podílí zhruba 35 procenty.

"Pozitivně hodnotím hladký průběh loňské odstávky v Temelíně. Dukovany za sebou mají mimořádně náročné období a právě u nich vidíme hlavní příležitost k vyšší výrobě v tomto roce. Naší absolutní prioritou ale vždy bude bezpečný a stabilní provoz obou klíčových zdrojů," uvedl ředitel divize jaderná energetika ČEZ a člen představenstva Bohdan Zronek.

K výraznému růstu výroby v loňském roce přispěla kromě technických opatření především optimalizace odstávek v Temelíně a posun té aktuální na přelom loňského a letošního roku. Tento krok se částečně promítne do výsledků jihočeské elektrárny v roce 2018. Růst by proto měla především výroba v Dukovanech. "Naším cílem rozhodně nebude trhání rekordů, ale vracíme se do standardního provozu. Čeká nás navíc plnění podmínek stanovených při prodloužení povolení k provozu," dodal ředitel dukovanské elektrárny Miloš Štěpanovský.

Témata:  jaderné elektrárny ČEZ

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy