Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci se shodli: Vláda by měla v EU zablokovat přerozdělování žadatelů o azyl

Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Poslanecká sněmovna dnes vyzvala vládu, aby při projednávání unijní reformy azylové politiky zablokovala zavedení mechanismu pro přerozdělování uchazečů o azyl v rámci států EU. Na tomto postoji se dohodli zástupci všech devíti sněmovních frakcí.

Sněmovna návrh přijala téměř jednomyslně hlasy 163 ze 165 přítomných poslanců, nikdo nebyl proti. SPD, ODS, KSČM či KDU-ČSL kvůli tomu rezignovali na své návrhy. „Sněmovna důrazně odmítá návrh Evropské komise na zavedení takzvaného korekčního přidělovacího mechanismu a na něj navázané finanční sankce," shodla se dolní komora. Odpovědnost za udělování azylu by si podle poslanců měly ponechat pouze členské státy.

O dlouhou debatu k azylové politice EU se postarali hlavně poslanci SPD, kteří postupně prezentovali s rozličnými přirovnáními a opakujícími se argumenty svůj nesouhlas s reformou či migračními kvótami. Například podle Ladislava Španěla (SPD) „se bruselská administrativa definitivně odkopala a v plné nahotě ukázala svou arogantní politiku vůči členským státům EU".

„Kvóty byrokraticky nařízené jsou nesmírná blbost a základní politický omyl Evropské unie," souhlasil někdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). Podle něj by ale čeští zástupci o tom měli s EU seriózně politicky jednat a nechovat se směšně populisticky jako „malé dítě na nočníčku, které řve na maminku: 'Ne, ne, ne, ne, ne, ne, ne, nechci udělat'".

Na jeho slova zareagovala poslankyně SPD Ivana Nevludová. „Víme, co více než půl milionu našich voličů chce, proč tady sedíme a proč ten mandát máme. My opravdu tady neječíme, neexhibujeme," uvedla.

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa eurokomise „dělá jeden podraz po druhém právě vůči základním principům výstavby Evropy" a měla by se starat o řešení příčin migrace než o kvóty. Lidovec Ondřej Benešík poukazoval na to, že za vlády nynějšího prezidenta Miloše Zemana přijalo Česko bez újmy na 50.000 uprchlíků, zatímco nyní o azyl v ČR žádá jen zhruba 1450 lidí.

Komise předložila návrh reformy azylových pravidel EU v květnu 2016. Původní představa obsahovala relokační mechanismus jako pojistku, pokud by některý členský stát nezvládnul výrazný příliv migrantů jinými prostředky. Dosud se nepovedlo najít kompromis mezi postoji zemí odmítajících kvóty a státy jako Německo či Itálie, kde má nějaká forma mechanismu podporu. Loni v říjnu šéf summitu EU Donald Tusk označil kvóty za nefunkční koncept, který země unie jen zbytečně dělí. Šéfové států a vlád se poté dohodli, že ohledně azylové reformy budou hledat konsensuální řešení.

Usnesení k navrhované reformě evropského azylového systému, jak je dnes schválila Sněmovna:

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky:

1) důrazně odmítá návrh Komise na zavedení takzvaného korekčního přidělovacího mechanismu a na něj navázané finanční sankce, jež považuje za rozporný se zásadou subsidiarity;

2) s odkazem na výše uvedené vyzývá vládu ČR, aby při projednávání reformy dublinského nařízení na úrovni EU usilovala o vypuštění korekčního přidělovacího mechanismu v textu návrhu a v krajním případě blokovala jeho celkové přijetí;

3) zdůrazňuje, že odpovědnost za rozhodování v otázce azylu by nadále měly nést výhradně členské státy, které si v souladu se závazky plynoucími pro ně z mezinárodního a evropského práva samy stanovují podmínky pro poskytnutí mezinárodní právní ochrany na svém území;

4) apeluje na vládu ČR, aby při vyjednávání v orgánech EU politicky prosazovala aplikaci jednomyslného rozhodování na úrovni Evropské rady v případě návrhů zásadních změn v oblasti azylové politiky;

5) vyjadřuje podporu navrhovaným pozitivním změnám, které budou do budoucna zabraňovat zneužívání azylových systémů členských států EU, zejména pokud jde o zabránění druhotným pohybům a o rychlejší a akceschopnější realizaci návratové politiky v případě neúspěšných žadatelů o azyl.

Témata:  uprchlíci Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky EU

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy