Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úspěch českých potravinářů. Přes Lidl vyvezli zboží za pět miliard korun

Lidl, supermarket
Lidl, supermarket
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Čeští potravináři vyvezli loni pod privátní značkou diskontů Lidl své výrobky do 24 zemí Evropy v celkové hodnotě 5,5 miliardy korun. Přes německý řetězec exportovalo 145 tuzemských firem. Celkem české firmy v roce 2017 exportovaly potravinářské výrobky za 144 miliard korun, dovoz dosáhl 190 miliard Kč.

Největší objem zboží přes Lidl vyvezly Mlékárna Pragolaktos, Krahulík - Masozávod Krahulčí, LE & CO, Veseta, Delimax, Lorraine a Čerozfrucht. Vývoz se netýkal jen potravin, jedním z vývozců v rámci Lidlu byl například výrobce hygienických prostředků, společnost Drylock Technologies.

Nejvíc českých potravin směřovalo kromě Slovenska, do Maďarska, Polska, Rumunska, Chorvatska, Slovinska, Litvy, Belgie a Německa.

Společnost Lidl vstoupila na český trh v červnu 2003 a nyní provozuje 236 prodejen. Filozofie prodeje je založena na privátních značkách, které tvoří více než 80 procent veškerého sortimentu. Diskonty Lidl vykázaly v Česku ve finančním roce 2015/2016 rekordní zisk před zdaněním čtyři miliardy korun, tržby stouply na 38,3 miliardy korun.

Témata:  Lidl potraviny firmy

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy