Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Ústí hořel dům, 20 lidí bylo zraněno. Obyvatele na záchranu čekali na střeše

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: www.ukfirephotos.co.uk

Ústí nad Labem - V ústecké čtvrti Předlice, která patří mezi sociálně vyloučené lokality, dnes hořel bytový dům. Některé obyvatele sundávali hasiči ze střechy. Na místě zasahovalo pět jednotek, oheň dostaly pod kontrolu asi po 40 minutách. Příčinu požáru teď budou zjišťovat vyšetřovatelé.

Hořet začalo kolem 6:00, hasiči dostali oheň pod kontrolu asi po 40 minutách. Ohnisko požáru bylo zřejmě ve druhém patře menšího třípatrového domu v Hrbovické ulici. Na oheň podle policejní mluvčí Veroniky Hyšplerové upozornil před půl sedmou projíždějící řidič. "Bylo evakuováno 18 lidí, z toho většina dětí," uvedla Hyšplerová.

Záchranná služba podle mluvčího Prokopa Voleníka převezla do nemocnic v Ústí nad Labem, Teplicích a Děčíně 20 zraněných. Ústecká nemocnice má podle mluvčího Krajské zdravotní Iva Chrásteckého v péči 13 lidí, z toho sedm dospělých. "Závažnost jejich stavu lze hodnotit jako lehkou a po vyšetření a inhalaci kyslíku budou propuštěni domů. Šesti přivezeným dětem ve vážném stavu se intenzivně věnuje personál dětské kliniky Masarykovy nemocnice," doplnil Chrástecký.

Zásah byl podle hasičů náročný. "Chodba byla hodně zakouřená, do poslední chvíle se nevědělo, kolik lidí tam je. Až když se kluci dostali dovnitř a začali je vyhledávat, tak nacházeli spoustu dospělých i dětí. Prvotní, co bylo, že vytáhli děcka, u čtyřech musela být provedena resuscitace, byly ohroženy na životě. Děti byly nad místností, kde hořelo. Měly tam dvě místnůstky, kde to fungovalo asi jako místo na spaní," uvedl velitel zásahu hasičů Michal Nejedlý.

Podle katastru nemovitostí patří dům společnosti z Prahy. Majitel se podle místostarosty centrálního městského obvodu Karla Kariky (PRO!Ústí) o obyvatele postará. "Sehnali jsme ubytování, ale nebude potřeba. Majitel objektu, který vyhořel, poskytne lidem ubytování v jiném domě, který tady nedaleko také vlastní," uvedl Karika.

Podle informací, které má od správce domu, neměla minimálně část lidí v domě vůbec být. "Lidé, kteří byli převezeni do nemocnic, tady nebyli hlášeni a podle správce v domě být vůbec neměli. Dům se připravuje k opravě," doplnil Karika.

Témata:  Ústí nad Labem život hasiči požáry

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy