Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vydání hackera Nikulina Američanům má ochladit česko-ruské vztahy, varuje ruský poslanec

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Praha - Poslanec ruské Státní dumy Viktor Vodolackij dnes prohlásil, že vydání Jevgenije Nikulina z ČR do Spojených států má za cíl ochladit česko-ruské vztahy. Údajnému hackerovi hrozí v USA až 30 let vězení.

"Vydání našeho občana do Spojených států je činem zaměřeným na další zhoršení vztahů mezi našimi zeměmi. Kvůli Američanům přijali (Češi) samozřejmě takové opatření, které podle mezinárodního práva lze považovat za nepřátelské vůči našim občanům a naší zemi," prohlásil Vodolackij, který v ruské Dumě vede výbor pro SNS, euroasijskou integraci a záležitosti Rusů v zahraničí.

"V každém případě by mělo české ministerstvo zahraničí o této skutečnosti informovat ruskou stranu, ruské velvyslanectví," dodal.

Česká policie Nikulina zadržela předloni v říjnu na základě amerického zatykače, který ho spojuje s devíti skutky z let 2012 až 2013. Od té doby byl ve vazbě na Pankráci, do USA odletěl v noci na pátek. Podle amerických vyšetřovatelů se dopustil útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox.

Ministr spravedlnost ČR Robert Pelikán v únoru řekl, že ho prezident Miloš Zeman žádal, aby byl Nikulin vydán do Ruska. "Vysvětlení netradičního postupu v kauze Nikulin veřejnosti je plně věcí a odpovědností vlády a jejích představitelů, nikoliv Hradu," napsal v pátek na twitteru mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Pelikánovo rozhodnutí naopak přivítal například předseda TOP 09 Jiří Pospíšil nebo poslankyně ODS Miroslava Němcová.

Témata:  Jevgenij Nikulin Česká republika Rusko

Aktuálně se děje

8:20

Větší obchody dnes zůstávají zavřené. Na Den vítězství se vztahuje zákaz

Na středu připadly oba květnové státní svátky. Dnes je Den vítězství, kdy si v Česku připomínáme konec druhé světové války na evropském kontinentu. Jde také o jeden ze svátků, při nichž je zákonem upravena otevírací doba obchodů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy