Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Gripeny měly práci. Civilní Airbus nekomunikoval s dispečery

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha - Dva gripeny české armády v pátek musely do ostré akce, aby zkontrolovaly španělský civilní airbus, který neodpovídal leteckým dispečerům.

Španělský civilní airbus nenavázal spojení s řídícími letového provozu. Piloti gripenů letadlo identifikovali několik minut po vzletu při vizuálním kontaktu z kokpitu do kokpitu.

"Vzhledem k tomu, že posádka letounu nereagovala ani na nouzové frekvenci, provedli jsme kontrolu kokpitu a s piloty navázali vizuální kontakt. Pak se teprve na nouzové frekvenci přihlásili," uvedl kapitán Jan L., pilot jednoho z českých armádních gripenů. Stíhači stroj doprovodili až na hranici s Německem.

Takových ostrých startů české gripeny zaznamenají asi deset za rok. "Někdy se letadla sama přihlásí ještě před tím, než k nim doletíme. Podobný případ, kdy by došlo až na vizuální kontakt s posádkou, je spíše výjimkou," dodal armádní pilot.

Vzdušné síly české armády mají k dispozici 14 strojů Jas-39 Gripen. Dva z nich zajišťují nepřetržitou pohotovost.

Témata:  Gripen Armáda České Republiky letectví a letadla

Aktuálně se děje

4. května 2024 15:44

Rusové vyhlásili pátrání po Zelenském

Rusko vydalo zatykač na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informovala v sobotu ruská státní agentura TASS s odvoláním na záznam v policejní databázi. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy