Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komentář: Kauza novičok nekončí. Zpochybňuje věrohodnost Zemana i Britů

Miloš Zeman vzbudil opět kontroverze
Miloš Zeman vzbudil opět kontroverze
Foto: Česká televize

KOMENTÁŘ MIROSLAVA HORKÉHO – Český prezident Miloš Zeman si chtěl opět užít svou minutu slávy. Ve svém dvorním „diskusním“ pořadu na TV Barrandov slavnostně oznámil, že podle Bezpečnostní informační služby (BIS) se v Česku nervová látka novičok nedávno vyráběla a zkoumala. To však ve výsledku vůbec nic nemusí znamenat. Vystoupení prezidenta jeho samého oprávněně staví do role podporovatele Ruska, které obratem informaci uvítalo. Celá kauza ale stále vrhá stín i na západní země, o kterých se rozhodně nedá říct, že by ctily presumpci neviny.

Český prezident Miloš Zeman si chtěl opět užít svou minutu slávy. Ve svém dvorním „diskusním“ pořadu na TV Barrandov slavnostně oznámil, že podle Bezpečnostní informační služby (BIS) se v Česku nervová látka novičok nedávno vyráběla a zkoumala. To však ve výsledku vůbec nic nemusí znamenat. Vystoupení prezidenta jeho samého oprávněně staví do role podporovatele Ruska, které obratem informaci uvítalo. Celá kauza ale stále vrhá stín i na západní země, o kterých se rozhodně nedá říct, že by ctily presumpci neviny.

Rusko se chopilo výroků Zemana bravurně a v pomyslné informační válce získalo navrch. Ministerstvo zahraniční putinovského režimu mluví o lžích premiérky Theresy Mayové, která z použití nervového plynu proti dvojitému agentovi Skripalovi a jeho dceři vinila právě Rusy. Západní společenství (včetně Česka) tuto rétoriku zcela nekriticky převzalo. I vysoký představitel obranného paktu NATO, předseda jeho vojenského výboru Petr Pavel přiznává, že o použití látky Rusy neexistuje přesvědčivý důkaz. Západní politické špičky podnikly diplomatické kroky proti Rusku pouze na základě domněnek a indicií, nikoliv podle jasných faktů.

Obzvlášť pozoruhodná je pozice Česka. Nabízí se tu na první pohled možná absurdní srovnání s celosvětovou kampaní MeToo. Podle většiny Čechů je tato kampaň proti sexuálnímu obtěžování hnána do extrému. V USA padají hlavy vlivných osob, magnátů a herců. Nikdo nezkoumá, zda se daný „útočník“ skutečně provinil. Jeho kariéra je prakticky zničena. Právní princip presumpce neviny jako by neexistoval. A to samé se nyní děje v případě novičoku. Rusko je jasným viníkem, netřeba složitého dokazování. Samozřejmě, to, že Rusko disponuje propracovaným systémem dezinformačních kanálů, kterými se snaží ovlivnit veřejné mínění západních států, už dnes zpochybní málokdo. To, že však za útokem na dvojitého agenta stojí režim s výrazně autoritářskými sklony, zatím nikdo nedokázal.

Na první pohled by se nám pak iniciativa prezidenta Zemana mohla zdát sympatickou. Zeman se nespokojil s pouhými náznaky a domněnkami a zadal BIS, aby zjistila, zda se jed náhodou na našem území skutečně nevyskytoval. Jeho nynější postup však zašel za pomyslnou přípustnou mez. Zeman, bývalý prognostik, musel vědět a věděl, co způsobí jeho prohlášení v pořadu Jaromíra Soukupa. Mluvčí diplomacie Ruska Marija Zacharovová vyjmenovala údajné lži britské vlády a zmínila, že jednu ze lží vyvrátil právě Miloš Zeman. Její tvrzení podpořil i jeden ze senátorů Alexej Puškov, jež zpochybnil celou britskou verzi příběhu. Rusko se tak dostalo do pozice, ze které může atakovat západní postup a ze které může nadále posilovat myšlení mnoha Rusů, kteří jsou přesvědčeni, že je „zlý Západ utlačuje“.

Miloš Zeman se dopustil velké chyby, když své informace pustil do světa v takovéto formě. Ničemu tím nepřispěl, nic se nevyšetřilo a neobjevil se ani žádný hmatatelný důkaz, kdo tedy nervový plyn použil. Británie by měla zpytovat svědomí z podobného důvodu. Jak Zeman, tak Británie mohou za nový přísun munice v dezinformační válce. Tato munice však byla dobrovolně dána do rukou Ruska.

Témata:  komentář Miloš Zeman Rusko Velká Británie Sergej Skripal plyn TV Barrandov

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy