reklama

Zeman v úterý Procházku, stejně jako ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku, i přes návrh vlády nejmenoval do generálské hodnosti. Šlechtová řekla, že své návrhy Zemanovi sdělila v Lánech, kam byla na konci března pozvána na konzultace v souvislosti s kauzou jedu novičok.

Předala mu jména i životopisy navrhovaných vojáků. Znovu spolu o jmenování mluvili minulý týden. Zeman ministryni sdělil, že by jmenování Procházky ponechal "případně na podzim", řekla Šlechtová. Zdůvodnil to tím, že si potřebuje zjistit další informace. Podrobnosti nechtěla ministryně sdělovat. "Jsou věci, které zůstanou mezi mnou a panem prezidentem," zdůraznila.

Objevily se spekulace, které nejmenování spojují se starým případem, kdy měli dva jeho podřízení v Afghánistánu na přilbách nacistické symboly. Média tehdy informovala o tom, že Procházka údajně nechal spálit potahy přileb s těmito symboly podřízených a většinu usvědčujících fotografií. Byl kvůli tomu vyšetřován a nakonec byl potrestán kázeňským trestem.

Šlechtová řekla, že Zeman v žádném případě nevyloučil to, aby návrh opět předložila na podzim, případně příští rok.