Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dobrá zpráva: Vzácným sovám se v ČR daří, jejich počet je stabilizovaný

Jaro, ilustrační fotografie
Jaro, ilustrační fotografie
Foto: MiZ, EuroZprávy.cz

České Budějovice - V Česku žije přibližně osm desítek párů vzácné sovy puštíka bělavého, většina z nich se vyskytuje na Šumavě. Kriticky ohrožený puštík bělavý z české přírody prakticky zmizel ve 30. letech minulého století. Masivnější návrat pak přinesl rok 1995, kdy sovu ornitologové na Šumavě uměle vysadili. Momentálně je počet puštíků bělohlavých v ČR relativně stabilizovaný. ČTK to řekl Bohuslav Kloubec z České společnosti ornitologické.

Uvedl, že tři desítky párů žijí v Beskydech a zbytek na Šumavě, kde se jich nejvíce vyskytuje v okolí vojenského újezdu v Boleticích. "Možná tomu částečně prospívá i fakt, že se jedná o lokalitu, kde není výraznější osídlení a minimální turistický ruch," řekl.

Hnízdění puštíka bělavého podporují i Vojenské lesy, které na části boletického újezdu působí. "Celkem jsme pro něj instalovali ve spolupráci s ornitology šest desítek budek, 30 z nich jen v uplynulém roce," uvedl ředitel divize vojenských lesů v Horní Plané Petr Král.

Význam puštíka bělavého je podle Kloubce mimo jiné v tom, že hubí hlodavce. Myši podle Krále v posledních letech způsobují výrazné škody na mladých lesních porostech buku, jedle a klenu. Uvedl, že ze 16.000 hektarů vojenských lesů na Šumavě hlodavci zpustoší ročně až dva hektary. "A jediným predátorem puštíka bělavého je prakticky pouze člověk. Takže nikdo jiný jej vyhubit nemůže, a proto věříme, že ve volné přírodě vydrží," uvedl Kloubec.

Témata:  pactvo zvířata příroda Šumava

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy