Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřela profesorka Jitka Moravcová, členka Rady pro výzkum, vývoj a inovace

Jitka Moravcová (foto: Michal Ureš)
Jitka Moravcová (foto: Michal Ureš)
Foto: vscht.cz

Praha - Ve věku 67 let v pondělí náhle zemřela profesorka Jitka Moravcová z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. ČTK to dnes sdělilo tiskové oddělení ministerstva školství. Moravcová působila jako hlavní garantka několika projektů ministerstva, od roku 2015 byla členkou Rady pro výzkum, vývoj a inovace a předsedala Komisi pro hodnocení výsledků výzkumných organizací a ukončených programů.

"Českému výzkumnému prostředí bude její lidský i odborný přínos nesmírně chybět. Chtěl bych vyjádřit upřímnou soustrast pozůstalým a jménem ministerstva poděkovat za vše, co pro vysoké školství a výzkum vykonala," uvedl ministr školství v demisi Robert Plaga (ANO). Moravcovou vnímal jako energickou, pracovitou a nezdolnou vizionářku v oblasti výzkumné politiky.

Moravcová absolvovala Vysokou školu chemicko-technologickou v Pardubicích. S Vysokou školu chemicko-technologickou (VŠCHT) v Praze spojila svou vědecko-pedagogickou dráhu v roce 1980, kdy nastoupila do tehdejší Laboratoře monosacharidů. Postupně pak působila jako odborná asistentka, docentka a po jmenování profesorkou pro obor organická chemie v roce 2005 působila jako profesorka v Ústavu chemie přírodních látek Fakulty potravinářské a biochemické technologie.

Profesně se věnovala zejména chemii sacharidů a jejich roli v mezibuněčné komunikaci. Výzkumná témata na pomezí chemických a biologických oborů řešila v řadě národních i mezinárodních projektů.

Byla dlouholetou členkou hlavního výboru České společnosti chemické a působila v mnoha vědeckých a oborových radách, jak na VŠCHT, tak v partnerských institucích.

Témata:  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky Jitka Moravcová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy