reklama

Jde například o peníze na výstavbu strategické průmyslové zóny Bochoř u Přerova, uvedl Mládek. Debatu o návrhu státního rozpočtu na příští rok vláda v pondělí přerušila. Mládek dodal, že se ale bude o výši rozpočtu ministerstva dále jednat. Definitivní termín pro sestavení rozpočtu je konec září.

Rezort financí prý zapomnělo promítnout do návrhu rozpočtu resortu nařízení vlády týkající se podpory pro horníky odcházející z OKD. „Na brownfieldy tam chybí 100 milionů korun, 88 milionů na českou účast na výstavě Expo v Astaně," uvedl Mládek. Chybí také peníze na modernizaci České obchodní inspekce.

Ministerstvo průmyslu by podle prvního návrhu mělo dostat 44,5 miliardy korun, což je o 4,2 miliardy korun víc než letos. Zvýšení se ale týká hlavně růstu částky podpor na obnovitelné zdroje energie, na které by mezi roky 2017 až 2019 mělo jít 23 miliard korun. „Tam je ještě otázka, a tím se budeme zabývat, jestli tam je vůbec těch peněz dost," dodal Mládek.

Ministerstvo financí navrhuje na příští rok schodek státního rozpočtu 48,5 miliardy korun, pro rok 2018 deficit 38,5 miliardy a pro rok 2019 18,5 miliardy korun. Návrh počítá meziročně s růstem výdajů u většiny ministerstev. Nejvíce mají klesnout výdaje v absolutní částce ministerstvu zemědělství, a to o 2,1 miliardy korun. Naopak největší růst je u ministerstva práce a sociálních věcí o 9,9 miliardy.