Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Platy politiků a soudců: Vláda schválila nový systém výpočtu

Vláda ČR
Vláda ČR
Foto: Vláda.cz

Praha - Vláda dnes nařízením schválila nový způsob výpočtu průměrné měsíční hrubé mzdy v nepodnikatelské sféře, který slouží k určování mezd politiků a soudců. Ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová (ANO) po zasedání kabinetu novinářům řekla, že algoritmus je v souladu s evropskou legislativou.

K definici se dopracovala expertní skupina, šlo mimo jiné o výčet typů organizací zahrnutých do výpočtu. Kvůli definici vedl po změnách v evropských standardech s vládou spor Český statistický úřad.

Úřad přestal údaj o průměrné mzdě v nepodnikatelské sféře sledovat v rámci státní statistické služby v roce 2017. Nově by měl kvůli výpočtu sledovat průměrné mzdy v organizacích 17 vyjmenovaných právních forem, jako jsou nadace, nadační fond, ústav, organizační složka státu, příspěvková organizace, veřejná či státní vysoká škola a také registrované církve či politické strany.

Účinnost návrhu nařízení stanovila vláda prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po jeho vyhlášení.

Od průměrné měsíční hrubé mzdy v nepodnikatelské sféře se odvíjejí příjmy politiků a soudců. Pro výpočet platů politiků je zásadní platová základna. Pro letošní rok se základna počítá jako 2,5násobek průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře, přičemž tento koeficient od roku 2015 postupně narůstal. Předtím se platy politiků nezvyšovaly.

Témata:  vláda platy

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Čeští hokejisté zdolali na úvod MS Finy 1:0 po nájezdech, rozhodl Kaše

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.