reklama

"Přesně v 21 hodin 46 minut a 46 sekund středoevropského letního času vstoupil do zemské atmosféry meteoroid o hmotnosti několika kilogramů a začal svítit ve výšce 81 km východně od Šumperku," uvedl vedoucí bolidové sítě Pavel Spurný. Zpočátku těleso letělo rychlostí 13 km/s a dráhu 71 km k zemskému povrchu ulétlo za 6 sekund. "Během letu bolid dosáhl jasnosti srovnatelné s jasností Měsíce v první čtvrti a pohasl západně od Olomouce v relativně nízké výšce 24 km nad zemí," uvedl Spurný.

Úlomek meziplanetární hmoty se při letu rozpadal, většina shořela při průletu. Přesto se astronomové domnívají, že zlomek v podobě malých meteoritů mohl dopadnout severně od Prostějova. Pravděpodobně pocházel z asteroidu z vnitřní části hlavního pásu planetek.

Průlet bolidu atmosférou zaznamenaly zejména kamery na Červené hoře a na Lysé hoře. Další nahrávky jsou z Kunžaku, část dráhy je zaznamenaná z Polomu a Staré Lesné. Tyto stanice jsou součástí Evropské bolidové sítě, která pokrývá území střední Evropy a jejíž centrum je v Astronomickém ústavu v Ondřejově.

Evropská bolidová síť má 17 kamer, z toho 14 je na území ČR. Další dvě jsou na Slovensku, jedna je v Rakousku. K určení rychlosti, kterou se těleso pohybuje, používají tyto přístroje elektronickou clonu. Díky ní vidí těleso jen v určitých momentech, na záznamu proto jeho dráha vypadá jako tečkovaná či přerušovaná.