Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemana nebude lehké porazit. Jiný kandidát nemusí uspět, varuje analytik

Jiří Pehe
Jiří Pehe
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Analytik Jiří Pehe tvrdí, že Kroměřížská výzva, v níž signatáři oznámili založení Pelotonu, tedy občanské iniciativy pro volbu prezidenta, nemusí uspět. Miloše Zemana prý nebude lehké porazit.

Někteří prominentní komentátoři podle Peheho soudili, že už vzhledem k tomu, že mezi autory výzvy převažují lidé z tábora, kterému se u nás říká Pravda a Láska, navíc často spojení s některými minulými, ne vždy úspěšnými iniciativami, je Kroměřížská výzva polibkem smrti pro jakéhokoliv prezidentského kandidáta, který by s ní spojil svoje jméno.

"Tak si zřejmě vyhodnotil iniciativu textař a podnikatel Michal Horáček, který veřejně o prezidentské kandidatuře vážně uvažuje, a od Kroměřížské výzvy se distancoval. Našli se ovšem i prominentní komentátoři a politici, kteří argumentují, že nápad signatářů výzvy zorganizovat cosi jako prezidentské primárky v rámci občanské společnosti s cílem najít vhodného společného prezidentského kandidáta občanských iniciativ, může být užitečný," uvedl na webu Českého rozhlasu.

Že to nemusí být nápad úplně scestný podle analytika potvrzují do jisté míry minulé prezidentské volby na Slovensku, kde se zdálo být úsilí občanské společnosti najít společného kandidáta, který by se postavil zdánlivě neporazitelnému Robertu Ficovi, marné. I tam totiž panovala skepse ohledně občanských aktivistů, kteří nakonec podpořili Andreje Kisku coby kandidáta občanské společnosti. Jak připomíná Pehe, Kiska ale nakonec zvítězil.

"Jisté je, že Kroměřížská výzva už dosáhla jednoho cíle. Rozpoutala rok a půl před prezidentskou volbou veřejnou diskuzi, která je v českém kontextu důležitá. České prezidentství má sice být z ústavního hlediska institucí spíše ceremoniální, ale každý další prezident zanechává v české politice nesmazatelný obtisk. Nejen proto, že prezidentská funkce má u nás tradičně vysokou autoritu bez ohledu na reálné pravomoci prezidenta, ale také proto, že prezident do značné míry určuje tón veřejné diskuze. Má navíc řadu možností ovlivňovat přímo i nepřímo politiku vlády, dění v politických stranách a zahraničně-politickou orientaci země," podotkl.

Současný prezident Miloš Zeman má podle analytika nemálo příznivců, a jakýkoliv pokus ho porazit, pokud bude znovu kandidovat, se zdá být odsouzen k neúspěchu. "Jenže už samotná veřejná diskuze v rámci občanské společnosti o tom, jaký by měl být prezident, který společnost bude na rozdíl od Zemana spíše spojovat než rozdělovat, je užitečná. Kroměřížská výzva nemusí být nakonec úspěšná v tom, že by skutečně vygenerovala společného kandidáta občanské společnosti, ale může být inspirací pro politické strany. A to ve dvou směrech," podotkl.

Za prvé prý proto, že upozorňuje politické strany, že není úplně prozíravé ponechávat hledání prezidentských kandidátů až na polovinu příštího roku. Za druhé proto, že některé velké strany, jako je třeba sociální demokracie, prý naznačují, že tentokrát jejich kandidátem nemusí být straník, ale veřejně respektovaná osobnost, třeba právě z prostředí občanské společnosti. Kroměřížská výzva může takové osobnosti pomoct přinejmenším hledat.

Témata:  Jiří Pehe Miloš Zeman volby

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy