reklama

"K růstu květnové inflace přispěly nejvíce ceny potravin a bydlení. Vzrostly také ceny pohonných hmot. Natural stál v květnu 32 Kč, nafta 31,30 Kč. U obou se jedná o nejvyšší hodnoty od prázdnin 2015," uvedl Jiří Trexler z ČSÚ.

Ceny pohonných hmot a olejů vzrostly v květnu meziročně o 4,9 procenta, máslo zdražilo zhruba o pětinu, jogurty a vejce okolo 11 procent, ovoce o 5,4 procenta a zelenina o 2,5 procenta. V oddíle ostatní zboží a služby byly vyšší ceny výrobků a služeb osobní péče a ceny pojištění. Meziroční růst cen naopak zpomalil u alkoholických nápojů. Největší vliv na meziroční zvyšování cenové hladiny měly v květnu nadále ceny bydlení. Nájemné z bytu zdražilo o 2,9 procenta, cena vodného o 1,8 procenta, stočného o 1,3 procenta a elektřiny o 2,8 procenta.

Naopak dolů tlačily meziroční inflaci ceny telefonních a faxových služeb, které klesly o dvě procenta. Levnější byly i oděvy, a to o 2,6 procenta. Nižší byly i ceny zemního plynu a tepla a teplé vody.

Meziměsíční růst spotřebitelských cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje způsobilo zejména zvýšení cen zeleniny o 7,7 %, ovoce o 4,7 % a másla o 7,5 %. V oddíle doprava vzrostly ceny pohonných hmot a olejů o 4,2 %. Průměrná cena benzinu Natural 95 (32,01 Kč/l) a průměrná cena motorové nafty (31,33 Kč/l) byly nejvyšší od srpna, resp. července 2015. V oddíle alkoholické nápoje, tabák se zvýšily ceny lihovin a vína shodně o 2,2 % a ceny tabákových výrobků o 0,5 %. Vývoj cen v oddíle zdraví ovlivnilo sezónní zvýšení cen lázeňských pobytů o 6,5 %, informuje czso.cz.

Na snižování celkové úrovně spotřebitelských cen v květnu působil především pokles cen v oddíle odívání a obuv, kde ceny oděvů i obuvi klesly shodně o 0,6 %. V oddíle rekreace a kultura se snížily zejména ceny dovolených s komplexními službami o 0,5 %. Z potravin byly nižší především ceny nealkoholických nápojů o 1,0 %, trvanlivého polotučného mléka o 3,9 %, vajec o 3,8 % a cukru o 4,2 %.