Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku bude možné zakázat pěstování GMO, novela je před schválením

Ministerstvo životního prostředí
Ministerstvo životního prostředí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - V Česku bude možné zakázat pěstování GMO, novela je před schválením a od příštího roku by mohla vejít v platnost. Tato možnost už je pro členy EU nějakou chvíli, Česko ji ale nemohla využít.

Změnit to má ale právě novela, která dnes ve Sněmovně prošla do finálního schvalování. Česko pěstuje pouze geneticky upravenou kukuřici, ale pořád se pěstovaní zmenšuje, tento rok je vysazena na 1000 hektarech.

Sněmovní výbor pro životní prostředí doporučil v předloze pouze drobná zpřesnění. Lidovecký poslanec Ludvík Hovorka však doporučil navíc prodloužit z pěti na 15 let uchovávání záznamů v registru povolených geneticky modifikovaných organismů.

Novela také ruší povinnost oznamování každého nového geneticky modifikovaného organismu, který je hodnocen jako nejméně nebezpečný, na uzavřených pracovištích. 

Ministerstvo životního prostředí nyní přijímá ročně přibližně 60 oznámení o GMO v nízké rizikové kategorii. Doufá v to, že se mu tak sníží administrativní náklady.

Témata:  geneticky modifikované organizmy Ministerstvo životního prostředí České republiky Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy