Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko dál trápí spalničky. Letos už bylo znamenáno stejně případů jako za celý loňský rok

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Praha - V Česku už bylo letos stejně případů spalniček jako loni za celý rok. Od ledna lékaři evidovali 146 nemocných, sdělilo na dotaz ČTK ministerstvo zdravotnictví. V Praze bylo do pátku minulého týdne 84 případů, ve středních Čechách 27, v ostatních krajích jen jednotky nemocných. Život mohou ohrožovat komplikace s nemocí spojené, které se vyskytují až u třetiny případů. Jedinou prevencí je podle hygieniků očkování.

Za minulý týden přibývaly další nemocní v Praze, středních Čechách a na severu Moravy. "V minulém týdnu hlásila Krajská hygienická stanice Středočeského kraje jeden nový případ spalniček, jednalo se o rodinný kontakt s již hlášenými dvěma případy. Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje hlásila dva nové případy, import z Indie a kontakt s tímto případem," uvedla mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.

Vakcína je podle hygieniků jedinou účinnou prevencí proti nákaze. V Česku je očkování povinné, je součástí takzvané MMR vakcíny, která obsahuje také protilátky proti zarděnkám a příušnicím. První dávka se podává od 13. měsíce věku, druhá mezi pátým a šestým rokem. K zajištění kolektivní imunity, kdy se nemoc nešíří a chráněni jsou i neočkovaní, je podle odborníků nutný podíl očkovaných lidí nad 95 procenty, v Česku je to asi 90 procent. Imunita vzniklá očkováním může po 30 až 40 letech postupně slábnout. Ministerstvo proto zvažuje i změnu očkovacího kalendáře, která by počítala s dalším přeočkováním v dospělosti.

Spalničky začínají podobně jako nachlazení horečkou, kašlem, rýmou, světloplachostí a zarudnutím očních spojivek. V ústech se objeví bělavé tečky se zarudlým okolím, po několika dnech červená vyrážka, která začíná vzadu na krku a šíří se směrem dolů na obličej, břicho i končetiny.

Současná epidemie na českém území podle odborníků začala importem ze zahraničí. Většina případů pocházela z Ukrajiny, kde je proočkovanost jen asi 30 až 60 procent. Počty případů jsou zvýšené po celé Evropě. Loni epidemie v Rumunsku postihla 10.000 lidí, 34 zemřelo. V Česku nebylo úmrtí na spalničky zaznamenáno od roku 1980, očkuje se od roku 1969.

Témata:  Spalničky zdraví nemoc lékaři

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:21

Česká televize odhalila jména všech deseti účastníků letošní StarDance

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy