reklama

ANO si oproti dubnovému průzkumu polepšila o jeden procentní bod, podpora ODS naopak oslabila ze 14 na 12,5 procenta. Piráti si nepohoršili ani nepolepšili. Sociální demokraty by nyní volilo devět procent občanů, Okamurovu SPD 8,5 procenta respondentů a komunisty rovných osm. Oproti dubnu si tyto strany udržely zhruba stejnou přízeň voličů.

Lidovci, TOP 09 a STAN se od říjnových voleb pohybují těsně nad nebo pod pětiprocentní hranicí nutnou pro zisk poslaneckých křesel. "Nelze s jistotou určit, která z těchto stran by se do Sněmovny dostala," uvedli autoři modelu. TOP 09 nyní vyjádřilo podporu šest procent dotázaných, lidovcům by dalo hlas 4,5 procenta voličů a STAN čtyři procenta.

Výzkum se z větší části uskutečnil ještě před závěrečnými jednáními o nové vlády ANO a ČSSD včetně sporů okolo návrhu na jmenování europoslance ČSSD Miroslava Pocheho ministrem zahraničí, upozornili autoři volebního modelu.

Ochotu jít k volbám vyjádřilo v červnu 61,5 procenta respondentů, což odpovídá účasti při volbách do Sněmovny loni v říjnu.