reklama

"Podle odhadů naší bezpečnostní služby a policie jich bylo 11.000, což je o 1000 více než loni," řekl Jandora. Bojiště u Tvarožné letos oživil sníh, který padal ráno a dopoledne. Střet tak dostal zimní punc. "Jsem rád, že se akce povedla a nikomu se nic nestalo," řekl Jandora.

Letos pořadatelé vybrali úvodní fázi bitvy, kterou svedl předvoj rakouského generála Kienmayera a posléze první kolony ruského generála Dochturova s francouzským třetím plukem řadové pěchoty v Telnici, kam přibyla Heudeletova brigáda od sboru maršála Davouta. V ní byli Francouzi donuceni k ústupu, i když nakonec se stali vítězi. "Letos se zúčastnilo přes 1100 vojáků z 13 zemí, 60 koní a 60 děl bylo na bojišti," řekl Jandora.

Vzpomínce přihlížel také francouzský velvyslanec a členové napoleonské nadace, která shromažďuje historiky a potomky účastníků bitvy.

Od pátku do neděle se ve Slavkově a okolí koná 30 akcí, které mají být vzpomínkou, nikoliv oslavou bojů z roku 1805. V bitvě, v níž se střetla vojska Napoleona, ruského cara Alexandra I. a rakouského císaře Františka I., padlo podle různých odborných odhadů 20.000 až 35.000 vojáků.

Napoleonské války trvaly až do roku 1815, kdy francouzský císař definitivně padl u Waterloo. Jeho armáda i vojska protivníků během více než 15 let zpustošily velkou část Evropy.