reklama

Schwarzenberg se pustil do Babiše kvůli penězům, které získal za poslední dobu Agrofert. „Jak jsme se dozvěděli ve včerejších novinách, dotace, které koncern Agrofert inkasoval jen za loňský rok, dělají přes dvě miliardy a za dobu působení Andreje Babiše ve vládě jsou už v opravdu úctyhodné výši sedm miliard korun,“ vypočítával.

Není prý divu, že se o Babiše začínají zajímat i v Evropské unii. „To jsou částky, které musí i v Bruselu vyvolat oprávněnou pozornost. Zajímavé je, že se toto podařilo politikovi, který, jak známo, uspěl heslem “Všetci kradnú”,“ rýpnul si čestný předseda TOP 09.

„Je mi naprosto známo, že čerpání evropských dotací, tak či onak, se v Čechách nesmí označit jako krádež. Ale přece jen bych rád upozornil na to, že tyto peníze byly vlastně určeny pro malé zemědělce v celé České republice a pro rozvoj venkova. Pokud si ten největší podnikatel přidělí a osvojí sedm miliard, tak je mi líto, ale na ty ostatní, nedej Bože samostatně hospodařící sedláky, už popravdě řečeno mnoho nemůže zbýt,“ nešetří kritikou Schwarzenberg.

Poukazuje na to, že Babiš není jediný mocný muž, který se takto dostává k penězům. „V našich dějinách jsme měli několik period, kdy jednotlivci někdy drsným způsobem nabyli velkou část české půdy. Například po bitvě na Bílé Hoře, kdy Valdštejn, Michna a jiní nabyli značné statky. Nicméně, tehdy od státu nevyžadovali, aby jim stát ještě platil za to, že na nich budou hospodařit,“ vysvětluje poslanec TOP 09.

Připomněl také lidovou hlášku z dob komunismu. „Svého času jsem slýchal heslo, že kdo neokrádá stát, okrádá rodinu. Za minulého režimu to snad mělo jisté oprávnění. Ale když je ukraden celý stát, co zbyde pro rodinu?“ zajímá Schwarzenberga.

Agrofert, který Babiš převedl v loňském roce do svěřenských fondů, získal nejvíce dotací právě v loňském roce. Nejvíce dostaly zemědělské a chemické podniky na pokrytí provozních nákladů - v rámci holdingu to bylo za jediný rok více než 1,3 miliardy. Dalších 600 milionů dostaly firmy z Agrofertu v rámci tzv. investičních dotací a část příspěvku dostal Agrofert formou dotací na srovnání výkupních cen elektřiny z obnovitelných zdrojů.