Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spor mezi Prahou a Čínou se vyhrocuje, Hřib dostal varování z Pekingu

Zdeněk Hřib
Zdeněk Hřib
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Čína vyzvala primátora Prahy Zdeňka Hřiba a vedení města k tomu, aby nepoškozovali čínsko-české vztahy, uvedl ve středu podle agentury Nová Čína mluvčí ministerstva zahraničí Keng Šuang. Reagoval tak na dotaz, zda může potvrdit zprávy o tom, že Peking přijal protiopatření v souvislosti s údajně protičínskými akcemi hlavního města.

Podle Keng Šuanga se rada české metropole i primátor v "jistou dobu zachovali velice špatně" v otázkách čínské národní suverenity a klíčových zájmů, které se týkaly i Tibetu nebo Tchaj-wanu. Tyto kroky se podle mluvčího dotkly citů čínského lidu a narušily vztahy mezi oběma zeměmi.

Své námitky vůči pražské správě podle agenturní zprávy mluvčí dál neupřesnil. Podle všeho ale reagoval na dřívější Hřibovo prohlášení o změně takzvané sesterské smlouvy, kterou s Pekingem uzavřelo minulé vedení Prahy. Z něho chce současná rada hlavního města odstranit bod, kterým Praha uznává jednotnou Čínu.

"To je hlavní důvod, proč dotyčné strany a jedinci z Prahy nejsou v Číně vítáni," prohlásil dále mluvčí. Prahu a "další příslušné politiky" vyzval, aby svůj postoj přehodnotili a přestali narušovat čínsko-české vztahy. "Jinak to nakonec poškodí jejich vlastní zájmy," dodal na tiskové konferenci.

Hřib si taková slova nedal líbit. "Čína by se měla v česko-čínských vztazích více soustředit na dodržení předchozích slibů investic, které nebyly z jejich strany splněny. Zrušení turné Pražské filharmonie, která už měla podepsanou smlouvu, ukazuje především to, že Čína není spolehlivý obchodní partner," napsal na twitter.

V červnu bylo zrušeno čínské turné orchestru PKF - Prague Philharmonia, které se mělo uskutečnit od 17. září až 5. října. Čínské úřady termín odložily na neurčito. Podle vedení PKF je důvodem, proč filharmonici přišli o povolení turné v letošním roce, právě Hřibovo prohlášení o změně sesterské smlouvy s Pekingem. Čína podmínila povolení k turné PKF - Prague Philharmonia kritikou postojů vedení Prahy, to však filharmonie odmítla.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) na konci dubna oznámil, že se sejde s čínským velvyslancem kvůli tomu, že Čína údajně ruší vystoupení českých kulturních institucí, jejichž název je spojen s Prahou.

Témata:  Čína Praha EuroZprávy.cz Zdeněk Hřib

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy