Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Předseda ODS lituje Camerona. Nezbývalo mu moc jiných možností, řekl Stropnický

Britský premiér David Cameron na návštěvě v Praze
Britský premiér David Cameron na návštěvě v Praze
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Předseda ODS Petr Fiala lituje konce premiéra Davida Camerona, rezignovat podle něho měli jiní. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) považuje jeho odchod za známku vyspělé politické kultury v Británii. Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) uvedl jen to, že jde o Cameronovo rozhodnutí.

Fiala v prohlášení pro média napsal, že rezignovat by neměl Cameron, ale "ti, kteří v Bruselu Evropu do této krize dovedli". "David Cameron se po prohře v referendu zachoval jako gentleman," řekl. Odchází blízký a dlouholetý politický spojenec, který má k ČR a k ODS úzké osobní vazby, dodal.

Stropnického rozhodnutí nepřekvapilo. "Je to známka vyspělé britské politické kultury," řekl ČTK. Cameronovi podle něj nezbývalo příliš možností, protože i díky příslibu vypsání referenda uspěl v posledních volbách. "Tím se dostal do určité léčky, je s tím tak svázaný, že asi nebylo možné, aby zůstal," vysvětlil Stropnický.

Vztahy s Británií byly podle ministra v poslední době korektní a dobré, nebyly na horší či lepší úrovni, než je standardní. "Moje jednání s britským protějškem probíhalo přátelsky a věcně," řekl.

Předseda lidovců byl v komentáři ke Cameronovu odstoupení stručný. "Je to rozhodnutí pana premiéra," napsal ČTK v textové zprávě.

Cameron byl zastáncem setrvání země v Evropské unii. Po referendu, ve kterém převážily hlasy odpůrců unie, dnes řekl, že Británie potřebuje nové vedení. Svou funkci opustí na podzim, o jeho nástupci rozhodne říjnová konference Konzervativní strany.

Témata:  David Cameron Martin Stropnický Pavel Bělobrádek

Aktuálně se děje

18. května 2024 12:44

Ukrajinci opouštějí domovy v Charkovské oblasti. Důvodem je postup Rusů

Domovy v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny už kvůli probíhající ruské ofenzivě muselo opustit téměř 10 tisíc lidí, uvedl tamní gubernátor Oleh Synehubov. Rusové zahájili boje v nové oblasti před několika dny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.