Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Letos se slaví 700 let od narození Karla IV. Česko chystá velkolepé oslavy

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - K výročí 700 let od narození Karla IV. se letos po celé České republice odehraje řada akcí. Například vybudování expozice v domě U Zlatého prstenu v Praze vyjde na 15 milionů korun. Částku schválila pražská rada.

Uvnitř domu U Zlatého prstenu jsou raně gotické sklepy a chodby s původní valenou klenbou, ve které jsou fragmenty nástěnných maleb z konce 15. století. Pro stálou výstavu o životě panovníka a Lucemburků zapůjčí exponáty čtyři desítky institucí ze všech krajů ČR.

Hlavní město kvůli letošním oslavám vyčlenilo v rozpočtu skoro 26 milionů korun. Pražské městské slavnosti budou zahájeny 1. dubna na Staroměstské mostecké věži. Na 3. a 4. září Praha chystá Korunovační slavnosti, tedy rekonstrukci korunovace císaře. Finančně podpoří také akce, které pořádají další instituce a organizace. Vláda vyčlenila na akce v celé zemi desítky milionů korun.

Na Pražském hradě začne v neděli letní turistická sezona. Karel IV. na Hrad vjede na koni spolu s padesátičlenným průvodem historických postav, které jsou spjaty s jeho životem.

V průvodu doprovázejícím Karla IV. budou jeho rodiče Jan Lucemburský a Eliška Přemyslovna, chybět nebudou ani čtyři Karlovy manželky, tedy Blanka z Valois, Anna Falcká, Anna Svídnická a Eliška Pomořanská, nebo první pražský arcibiskup Arnošt z Pardubic.

Průvod vstoupí na Hrad poprvé v 10:00 z Hradčanského náměstí, pokračovat bude přes první, druhé a třetí nádvoří, kde hlavní historické postavy na pódiu vystoupí s inscenací komentující Karlův život. Celá akce se bude opakovat ve 14:30.

Senát asi vrátí do hry o významné dny Elišku Přemyslovnu. Češi by si ji měli oficiálně připomínat 14. května spolu s jejím synem, českým králem a římským císařem Karlem IV. Horní komoře dnes tuto úpravu doporučil jednomyslně schválit její kulturní výbor v rámci novely o státních svátcích.

Změna je v souladu s doporučením vlády k původnímu návrhu novely, který měl zdůraznit význam spojení přemyslovské a lucemburské dynastie, tedy sňatek Elišky Přemyslovny s Janem Lucemburským v roce 1310. Připadat měl na 31. srpna.

Témata:  Karel IV. Pražský Hrad Praha

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy