Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na USA se řítí bouře Gordon. Může nabrat sílu hurikánu

Hurikán
Hurikán
Foto: Pixabay

Miami - K jižnímu pobřeží Spojených států se blíží tropická bouře Gordon, která podle meteorologů může způsobit bleskové povodně a mohutné pobřežní vlny. Na středeční příchod bouře se připravují obyvatelé států od Louisiany po Alabamu, kde by mohla dosáhnout i sílu hurikánu, uvedl list USA Today. Již dnes prudké deště skrápějí pobřeží Floridy.

Bouře se podle Národního střediska pro hurikány (NHC) nacházela dnes ráno místního času (po poledni SELČ) zhruba 30 kilometrů západně od floridského města Key Largo a mířila severozápadním směrem rychlostí 28 kilometrů v hodině. Gordon s sebou nese vítr o rychlosti 75 kilometrů v hodině, který však bude podle meteorologů zesilovat až ke stovce a není vyloučeno, že pobřeží by mohl zasáhnout silou hurikánu přes 119 kilometrů v hodině.

"Jakákoli tropická bouře má potenciál zesílit na hurikán, i když se nad teplými vodami bude pohybovat jen den či dva," varoval meteorolog serveru AccuWeather Alex Sosnowski.

Kvůli prudkým dešťům bylo v některých částech jižní Floridy včetně ostrůvků Florida Keys vyhlášeno varování, evakuace však nařízeny nebyly. V pohotovosti jsou rovněž obyvatelé Louisiany, Mississippi a Alabamy, kde by deště mohly způsobit záplavy.

Témata:  bouře hurikán USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy