Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Víte, co to je helikobakter? Tohle vám může způsobit

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - Člověku může pořádně zkomplikovat život, je lepší ho odhalit dřív, než bude pozdě. O kom je řeč? O helikobakteru, který je jednou z nejčastějších infekcí lidského organismu a usazuje se v žaludku. Může způsobit vředy žaludku nebo na dvanácterníku a je považovaný za rakovinotvorného činitele.

Co může způsobit?

Látky, které Helicobacter pylori vylučuje, mohou způsobit kromě onemocnění trávicího systému i kožní onemocnění – jako například ekzémy nebo infekci krve. Jednou z nich je třeba snížená hladina krevních destiček.

Příznaky onemocnění jsou: nepříjemné bolesti v nadbřišku, špatné trávení, nadýmání a plynatost, nechutenství, nevolnost, zácpa, pálení v žaludku, nutkání zvracení, vyrážka.

Způsoby vyšetření

Jednak krví, kdy se zjistí přítomnost protilátek v krvi. Toto vyšetření je však pouze orientační. Pak stolicí nebo dechovým testem – pacient vypije testovací roztok a potom dýchne do zkumavky. Jiným způsobem je vyšetření gastroskopií – je to ta „obávaná" hadička do žaludku. Toto vyšetření patří mezi nejpřesnější.

Čeho se musíme vyvarovat?.Nesmíme zatěžovat žaludek velkými porcemi jídla. Ideální je jíst šestkrát denně malé porce.

Pozor na přílišné solení, okořeněná jídla.

Měli bychom se vyvarovat sladkostí, kofeinu, alkoholu, ale i černému čaji. Také raději omezte pití mléka.

Naopak je vhodné zařadit do jídelníčku ovesné a pšeničné vločky, potraviny bohaté na vlákninu. Tělo potřebuje rovněž zvýšený přísun vitaminu C.

Helikobakter je nejen nemoc špinavých rukou ale přenáší se i slinami – například pitím a jídlem po někom, kdo už v těle tuto bakterii má. A samozřejmě i líbáním. Většinou se nakazí člověk, který má oslabenou imunitu.

Témata:  nemoc viry a bakterie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy