Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trápí vás lupénka? V zimě kůže velmi trpí. Poradíme, jak o ni pečovat

Lidé, ilustrační fotografie
Lidé, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Zima je pro všechny pacienty s lupénkou tím nejhorším obdobím a mnohým se právě během chladných měsíců stav kůže výrazně zhorší. Nemůže totiž pod oblečením dostatečně dýchat, není vystavena sluníčku a trpí chladem a vlhkem. Když pak přijde oteplení a všichni začneme vesele odhazovat dlouhé rukávy, lupénkáři se mnohdy stydí za zarudlá ložiska.

To nepomáhá jejich psychickému stavu, mohou mít problém s chozením mezi lidi, protože jejich pohledy na rozdrážděná ložiska lupénky jsou logicky velmi nepříjemné. Vzniká tak začarovaný kruh, protože čím hůř se pacienti cítí, tím hůře zase vypadá jejich kůže.

Klasická léčba pomocí kortikoidů má mnoho nepříjemných vedlejších účinků a řeší jen příznaky, od nichž si lze pomoci také mnohem šetrnějšími způsoby. Pestrá a vyvážená strava je základem zdraví. Při dermatologických obtížích je třeba dodávat tělu antioxidanty a nenasycené mastné kyseliny. Je vhodné vyvarovat se uzenin a pšenici, dále citrusům, kečupům, čokoládám a barvivům v potravinách.

„Je dobré omezit tlusté maso a tučné masné výrobky které obsahují cholesterol a nasycené mastné tuky a také potraviny bohaté na přidaný cukr – tedy veškeré sladké limonády, cukrovinky, sladké pečivo apod. Nadměrný příjem cukru vyživuje kvasinky a plísně, které jdou naprosto proti léčbě, a naopak onemocnění zhoršují,” radí Mgr. Michaela Bebová, výživová poradkyně a biochemička.

Pečujte o kůži kosmetikou na přírodní bázi s výtažky z bylin. Na webu vesvekuzi.cz najdete jejich seznam včetně léčivých účinků. „Já mám lupénku od 20 let a za tu dobu jsem vyzkoušel řadu přípravků a mastí. Používal jsem například konopnou mast, která zabírala velice dobře, lupénka se na čas zmírnila, ale tělo si na mast po čase zvyklo a problém se vrátil,“ říká Aleš M., pacient s lupénkou, a dále doporučuje: „Velmi dobře se mi osvědčila australská trojkombinace Dr. Michaels. Ta mi konečně dlouhodobě zabrala, aniž by obsahovala kortikoidy. Už po třech týdnech užívání nebyla lupénka skoro vidět.“

Jedná se o tři přípravky (čistící gel, zklidňující krém a pečující olej) na bázi výtažků z bylin, jako je např. levandulový olej, olej z meruňkových jadérek, pelargónie a řada dalších – fígl je prý v jejich správné kombinaci. Přípravky jsou k dostání v lékárnách, přičemž gel a krém má dokonce ověření Státního ústavu pro kontrolu léčiv jako Zdravotnický prostředek.

Témata:  zdraví nemoc život lidé

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy