Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Používáte při vaření alobal? Může vám jít o zdraví

Alobal - oblíbená pomůcka kuchařů skrývá nebezpečí
Alobal - oblíbená pomůcka kuchařů skrývá nebezpečí
Foto: Pixabay

Příprava pokrmů v alobalu patří mezi oblíbené způsoby vaření – ať už jde o maso, zeleninu, nebo dokonce ovoce. Výzkum vědců z egyptské univerzity Ajn Šams pod vedením profesorky Ghada Bassioniové, která stojí v čele tamější katedry chemie, ale varuje, že tento postup pro lidi představuje zdravotní rizika. Více informací přinesl server The Conversation.

Bassionová varuje, že hliník, který alobal tvoří, během přípravy jídla vyluhuje do potravin, což může představovat zdravotní riziko. To je podle ní nejvyšší při přípravě kyselých nebo ostrých jídel při vysokých teplotách.

Problematická tak podle ní je zejména příprava pokrmů s citronovou nebo rajčatovou šťávou. „Cokoliv kyselého spouští obzvláště agresivní proces, který rozpouští vrstvy hliníku do jídla," upozorňuje Bassionová.

Uvádí, že lidské tělo je schopné určité množství hliníku vyloučit a konzumace 40 mg na kilogram váhy představuje bezpečnou míru příjmu hliníku.

„Ale většina lidí je vystavena a požívá mnohem větší množství, než je tato bezpečná hranice. Hliník je přítomen v kukuřici, žlutém sýru, soli, bylinách, koření a čajích. Používá se v kuchyňském nádobí i farmakologických přípravcích, jako jsou například antacida a antiperspiranty," varuje Bassionová.

Dále uvádí, že dopady hliníku na lidské zdraví se teprve zkoumají, ale předběžné výzkumy například naznačují možnou spojitost s Alzheimerovou chorobou. Další problémy může vysoká konzumace hliníku představovat pro pacienty s onemocněním kostí nebo ledvin. Jak podotýká, byla také objevena spojitost se sníženou tvorbou mozkových buněk.

Na závěr dodává, že balení již studených potravin do alobalu problém představuje pouze v případě, že je v něm ponecháno po dlouhou dobu. I zde pak platí její dřívější varování ohledně ingrediencí.

Témata:  recepty a vaření potraviny

Související

Aktuálně se děje

12. května 2025 22:49

MS v hokeji 2025: Česko - Dánsko 7:2. Pastrňák řádil, Nečas dal dva góly

Přesně 24 hodin po úvodním buly předchozího zápasu nastoupila česká hokejová reprezentaci do dalšího utkání na mistrovství světa. Trenéři sáhli ke třem změnám v sestavě, v nichž dvě byly vynucené zdravotním stavem. Na výkonu se to ale výrazně nepodepsalo. Národní tým po bezbrankové první třetině vstřelil sedm gólů a nad Dánskem zvítězil 7:2. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy