Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Už žádná rýmička? Vědci jsou na stopě novému objevu

Lidé
Lidé
Foto: Pixabay

Rýma, nachlazení nebo také mužská smrt na sedm není nijak nebezpečným onemocněním. Je však nepříjemná a ztěžuje lidský život. Vědci se však přiblížili k odhalení léčby na tento neduh.

Zdá se, že se vědcům podaří zbavit lidstvo rýmy jednou pro vždy. Místo toho, aby objevili nějaký zázračný nový lék, obrací se k lidskému a zvířecímu nitru. Lékem by měla být biochemická látka, která se nachází běžně v lidském těle a v těle mnoha zvířat.

Zatím to však neznamená celkový konec rýmičky. Kapesníky tedy zatím neodkládejte. Podle serveru IFL Science na výzkumu tým z Ediburgh Napier University strávil pět let zkoumáním chemických látek, které mají antimikrobiální účinky. Zaměřili se hlavně na znaky toho, že by fungovali proti rhinoviru, což je nejznámější zdroj virové infekce v lidech a hlavní příčinou rýmy.

Terčem výzkumu se staly peptidy. A výsledky výzkumu byly publikovány ve vědeckém časopise s velmi úzkým zaměřením, který se jmenuje Peptídes. Předchozí výzkumy týmu ukázaly, že peptidy ruší rozptyl rhinoviru, jiné studie naznačují, že tyto biochemické látky pomáhají tvořit imunitu různých zvířat.

Tým syntetizoval svůj vlastní peptid podle těch, které jsou běžně v tělech ovcí a prasat, aby byl kompatibilní s lidmi. Pak jej smíchali s plicními buňkami napadenými rhinovirem a sledovali, co se stane. Peptidy virus doslova napadly, přičemž však nezpůsobily žádnou škodu samotným buňkám.

Zatím se jedná spíše o koncept, je to vzrušující objev. Jeden z výzkumníků, Peter Barlow řekl pro BBC: „Tato studie znamená velký step směrem k objevu léčby.“

Tým zkoušel peptidy jen na jednom druhu rhinoviru, známých jich je však asi 99. Naštěstí jsou si však poměrně podobné, takže by tato metoda měla alespoň částečně fungovat u všech. „Zatím je výzkum v prvotním stádiu, ale budeme se snažit dojít až k vyvinutí celkové léčby rýmy,“ komentoval Barlow.

Témata:  nemoc léčba lidé

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy