Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Deset dětských superschopností, o které v dospělosti přijdeme

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Novorozenci a batolata se od dospělého člověka liší mnohem víc, než si kdo dokázal představit. Dokládá to několik vědeckých výzkumů, které posbíral server ListVerse a poskládal do žebříčku deseti věcí, které jsou na dětech doslova neuvěřitelně překvapivé.

10. Novorozenci umí plavat

Skupina vědců se rozhodla ponořit 36 novorozenců do vody a sledovala, co se stane. Většina lidí by asi čekala, že se začnou topit, stejně jako předpokládali oborníci. Dovedete si proto jistě představit jejich úžas, když zjistili, že opak je pravdou. Miminka nejen že instinktivně vědí, jak zadržet dech, hrátky ve vodě se jim ale dokonce hodně líbily. I další experimenty dokázaly, že děti umí pohybovat nohama tak, aby se udržely nad vodou. Novorozenci mají instinktivně zakořeněno plavání, které ale po několika měsících ztratí. Půlroční děti už se zkrátka utopí, jak dokázal jiný výzkum...

9. Dětem dorůstají prsty

Z celého žebříčku bude zřejmě tohle věc, které budete věřit nejméně. Nicméně podle lékařů se děti dokáží regenerovat mnohem lépe než dospělí. Těm sice také zaroste kdejaká rána, ztracená končetina ale nedoroste. U dětí to však neplatí ani zdaleka. Podle doktora Christophera Allana "děti dokáží docela dobře zregenerovat prst po amputaci, pokud ho necháte na pokoji." Dokázal to na případu osmileté dívky, která při nehodě na kole přišla o špičku prostředníčku. Allan nedokázal přijít na to, jak ji vrátit zpět, proto pouze popřál rodině hodně štěstí. Když se dívka přišla o několik týdnů později na kontrolu, měla prst dorostlý. Ačkoliv další výzkumy prokázaly, že se nejedná o ojedinělý případ, nedoporučujeme to zkoušet doma.

8. Novorozenci mají sílu a pevný stisk

Každý hrdý rodič zná ten hřejivý pocit, když se ho novorozené dítě celou rukou chytne za prst. Nikoho v tu chvíli asi nenapadne, že by dítě zkusili na tom prstu zvednout. A ačkoliv vám neradíme, abyste to zkoušeli, věřte nebo ne, ale děťátko se na vašem prstu svou malou ručkou udrží. Tak pevný má stisk.

7. Děti nemají otisky prstů

Tedy, mají, ale ne tak docela. Technologie snímání otisků prstů je desítky let na vzestupu a staví na ni nejen kriminalistika a technika. Dětské prstíky jsou ale stále napřed. Jejich otisky totiž bleskurychle mizí, na rozdíl od těch dospělých, které zůstávají. Podle vědců za to může více mastných kyselin v jejich kůži, které tvoří otisky dětských prstů méně trvalé.

6. Děti reagují na cukr jinak než dospělí

Cukr nereaguje v dětském těle stejným způsobem jako u dospělého. Zatímco pro nás bude cokoliv, co má více cukru než plechovka Coca-Coly, příliš sladké, děti nemají žádný limit. Experiment dokázal, že dětem nikdy nepřijde nic natolik sladké, aby to nemohly spořádat.

5. Kojenci se umí plazit, jen se jim nechce

Za normálních okolností děti nezačínají poznávat svět dříve než před sedmým až desátým měsícem života. Ačkoliv si lidé myslí, že jejich tělo zkrátka není vyvinuté natolik, aby se mohlo pohybovat a plazit, vědci zjistili, že se dětem jednoduše nechce. Chybí jim totiž motivace, kterou pro ně může být například jídlo. Ukázalo se totiž, že pokud dítě v průběhu kojení odložíte stranou, je schopno se k matčině bradavce samo připlazit. 

4. Novorozenci mají na matku stejný efekt jako drogy

Matky jsou nejšťastnější ve chvíli, kdy v ruce drží novorozeně. Podle vědců za tím stojí chemický proces v jejich mozku. Jakmile žena otěhotní, její tělo začne produkovat oxytocin, látku, kterou tělo produkuje při všech šťastných zážitcích. Objeví se například při zamilovanosti, ale i při sexu. U matky se ale na rozdíl od otců vyplavuje i ve chvíli, kdy jsou se svým novorozeným dítětem. 

3. Miminka toho mohou sníst kolik chtějí, nepřiberou

Tuhle schopnost bude novorozencům závidět každá žena. Ukazuje se totiž, že není třeba se starat o hmotnost svého dítěte. Novorozenci mají něco, co se nazývá "hnědý tuk", kterým mohou spalovat kalorie neuvěřitelnou rychlostí. Ten ostatně tvoří asi pět procent jejich tělesné hmotnosti a jeho primárním účelem je chránit dítě před zimou. Klesne-li teplota novorozence, hnědý tuk začne produkovat teplo a spaluje kalorie jako nic jiného. Někteří vědci jsou natolik nadšeni touto schopností, že se snaží najít způsob, jak ji aplikovat i u dospělého. Zatím však bezvýsledně.

2. Dětí umí mluvit se psy

Po regeneraci rukou bude tohle asi druhá věc, které nebudete chtít uvěřit. Vaše dítě sice nemusí rozumět každému slovu, které říkáte, docela dobře ale rozumí psům. Ukázala to studie na šestiměsíčních dětech, které podle vědců rozumí psímu štěkání, ačkoliv třeba psa nikdy předtím neviděly. V rámci výzkumu vědci pouštěli dětem nahrávky psího štěkání a zároveň jim ukázali fotky psů. Zjistili, že děti se podívaly na fotku šťastného psa, když uslyšely přátelské štěkání, a na vzteklého psa, když uslyšely zlostný štěkot. Děti by tak mohly instinktivně rozumět tónu jejich štěkotu. 

1. Seberte dětem srdce, doroste jim

Na rozdíl od všech předchozích bodů je tento zatím jen teoretický, i přesto je ale nejvíce fascinující. Vědci jsou přesvědčeni, že dětem může dorůst až 15 procent srdce, pokud by jej předtím lékaři chirurgicky odstranili. Odborníci vychází z experimentů na myších, kterým po narození odebrali kus srdce. Do tří týdnů jim zcela dorostlo a fungovalo stejně, jako jejich původní. Vědci jsou nyní přesvědčeni, že stejně by to fungovalo i u člověka. Zatím se však do tak nebezpečného experimentu ještě nikdo neodvážil.

Témata:  lékaři děti

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy