Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Josif Stalin: Muž z oceli, který miloval westerny. Co jste o něm nevěděli?

Josif Stalin
Josif Stalin
Foto: INT

Jedno je jisté, Josif Stalin byl děsivý. Jeden z nejkrutějších diktátorů, který bez váhání zabil miliony svých vlastních lidí a podílel se na uvrhnutí poloviny Evropy do temnoty komunismu. I přesto, že jeho stopa v historii je větší, než většina jiných, se o něm pořád neví všechno.

Muž z oceli

Kdepak, ne Superman. Že si Stalin změnil jméno asi víte. Původně se jmenoval Josif Vissarionovič Džugašvili. Ve třicátých letech však bylo nahrazeno tím, které pak poznal celý svět. Co ale jméno znamená? Právě muž z oceli nebo případně ocelový muž.

Stalin se narodil... kdy?

Podle oficiálních záznamů se sovětský diktátor narodil 18. prosince 1879. Podle Juliánského kalendáře, od kterého Rusko upustilo až v roce 1918, slavil narozeniny 6. prosince. Samotný Stalin se tím ale nenechal vůbec vyvést z míry a datum narozenin si prostě změnil na 21. prosince 1981. Údajně mimo jiné proto, aby zmátl carské úředníky.

Opustil školu, protože kdoví

Stalin byl tajemná hádanka, zabalená do vražedného diktátora, zabaleného do obrovského kníru. K dalším tajemstvím kolem jeho života se totiž přidávají i školní léta. Podle jedné teorie si nemohl dovolit platit školné, další říká, že ho vyhodili kvůli proti-carským názorům. Jiné zprávy tvrdí, že prostě nechodil na zkoušky. Pravdu asi už nikdy nezjistíme.

Opičí armáda, která je možná mýtus

O opičích vojácích jsme už jednou psali. Pokusy šíleného vědce Ivanova byly skutečně reálně a dost děsivé. O zapojení Stalina se však pouze debatuje. K Ivanovovi ho měl vázat citát, podle kterého si "nového nepřemožitelného člověka" diktátor objednal. Informace však pochází pouze z jednoho zdroje, který se nikdy nepodařilo nezávisle ověřit.

Milovník filmů

Josif Stalin měl moc rád filmy. Tak moc, že každý z jeho domů měl privátní kino. Zároveň se podle informací z komunistických archivů se sám považoval za producenta, režiséra, scénáristu a nejlepšího cenzora. Dělal doslova všechno, od psaní textu pro písně až po rady hercům. Ještě, že nežil dneska - asi by měl jeden z těch potrhlých blogů o filmech.

V srdci kovbojem

Ze všech filmů měl sovětský diktátor nejraději westerny. Nejvíce údajně zbožňoval snímky, ve kterých zářil John Wayne a obdivoval režiséra Johna Forda. Naopak prý nesnášel nahotu a líbání, což byl i jeden z důvodů, proč na nějaký čas polibky ve filmech zakázal.

Jeho nejoblíbenější víno bylo z Gruzie

Stalin měl nejraději víno Khvanchkara, gruzínské víno s tóny malin. To teď zažívá návrat k popularitě. V roce 2006 Rusové zakázali dovoz gruzínského vína kvůli mizerné kvalitě. Od té doby se však tamní průmysl zvedl a nyní je země doporučována i odborníky na víno.

Velké ideály malého muže

Stalin podle většiny zdrojů měřil pouze kolem 165 centimetrů, čímž si u amerického prezidenta Trumana vysloužil přezdívku "malý prcek". A to nebyl Truman o moc větší. Diktátor mimochodem prý špatně snášel poznámky na svůj vzhled, protože měl jizvy po neštovicích a kratší levou paži.

Svůj nejslavnější citát možná nikdy neřekl

„Smrt jednotlivce je tragédie, smrt miliónů je statistika." Nejznámější citace Josifa Stalina, kterou jsme všichni někdy slyšeli. Dostál jí přitom do puntíku, protože takových statistik vytvořil možná více, než kdokoliv jiný. Zřejmě však vůbec slavnou větu neřekl, nebo o tom alespoň neexistuje žádný přesvědčivý důkaz.

Rosnička

Jeden z méně děsivých úspěchů budoucího diktátora je pohřbený hluboko v historii. Chvíli pracoval v meteorologické observatoři Tbilisi. Mezi jeho hlavní povinnosti patřilo zaznamenávání dat jako je míra srážek a atmosférický tlak.

Nobelovka

I přes své hrůzné činy byl dvakrát nominován na Nobelovu cenu míru (1945 a 1948). Je však pravda, že nominace přišly mnohem dříve, než než vyšly najevo veškeré krutosti, které spáchal. Nominaci mu vynesla jeho role v ukončení druhé světové války.

Témata:  Josif Stalin Sovětský svaz historie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy