reklama

Výhodou chytrých telefonů a tabletů je dotyková obrazovka, která nám usnadňuje jejich ovládání. Zápor je ovšem v tom, že když se displeje dotýkáme, hromadí se na něm bakterie. Neplatí to jen tehdy, když se umytýma rukama dotýkáme skutečně čisté obrazovky. Ale ruku na srdce: to se většinou nestává. Přinejmenším na mobil saháme každou chvíli, ať už jsme kdekoliv - v posteli, autobuse, práci...

Britská spotřebitelská organizace Which? se rozhodla přesně porovnat, jak je to s množstvím bakterií na záchodcích a na moderních elektronických zařízeních. A jak to dopadlo? U obrazovky jednoho z testovaných tabletů zaznamenali na tyčince, kterou se prováděl odběr, dokonce až 600 jednotek bakterie zlatého stafylokoka (Staphylococcus aureus).

Pro srovnání: na běžném záchodovém sedátku v řadové domácnosti se na jedné takové tyčince nachází méně než 20 jednotek bakterie. Zlatý stafylokok je přitom bakterií, která představuje potenciální nebezpečí. Běžně se nachází v nose a ústech, může ovšem způsobit i řadu zánětlivých onemocnění kůže, dolních cest dýchacích nebo krevního oběhu.

Experti na mobilních zařízeních našli i enterobakterie, což je čeleď, která zahrnuje i nebezpečné druhy salmonely a bakterie Escherichia coli. Vysoce riziková koncentrace (více než 1000 jednotek enterobakterie na tyčinku) byla zjištěna na osmi z 30 tabletů a na sedmi z 30 testovaných telefonů.

Vůbec nejhůře v tomto směru dopadl tablet, na jehož obrazovce zjistili odborníci až 15 000 jednotek enterobakterie na jednu tyčinku. Stejnou koncentrací bakterií se "pochlubily" i další čtyři chytré telefony. A opět srovnání: na tyčince, kterou se prováděl odběr z běžně používaného záchodového sedátka, ulpělo v průměru méně než 10 jednotek enterobakterií.

Výrobci tabletů a chytrých mobilů se přitom snaží uživatele odradit od toho, aby dotykové obrazovky zbavovali nečistot chemickými čisticími prostředky. Zdůvodňují to tím, že by se tím mohl displej poškodit.

Webový portál deníku Daily Mail konstatuje, že přítomnost bakterií na dotykových obrazovkách je jednoduše důsledkem toho, že si uživatelé těchto zařízení řádně neumývají ruce a skoro nikdo se neobtěžuje displej pravidelně čistit.

Přitom je to to jediné, co nás může před bakteriemi ochránit. "Je šokující, že na chytrém telefonu nebo tabletu se vyskytuje víc bakterií než na záchodovém sedátku. Tyto přístroje bychom měli pravidelně a důkladně čistit, abychom se vyhnuli bakteriím vedoucím k různým nemocem," poznamenal Richard Headland z organizace Which?.

K čištění povrchu displeje proto používejte navlhčený, hladký a jemný kus látky. Naopak nesahejte po chemických čistidlech, stejně tak byste se měli vyhnout čisticím prostředkům na bázi alkoholu.