Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dyslexií trpí až každý desátý člověk. Co ji vlastně způsobuje?

Školní pomůcky
Školní pomůcky
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Dyslexie je nejčastější forma specifické vývojové poruchy učení, která postihuje zejména čtení. Může být vrozená nebo nebo získaná poškozením mozku. V České republice se střízlivé odhady pohybují od 1 do 2 % dětí, které trpí vážnými obtížemi ve čtení, celosvětově je však postižených v průměrů 5-10 procent. I přes časté rozšíření nemoci se o nemoci ví velmi málo.

Vědci však nyní přišli na to, co je pravděpodobně příčinnou dyslexie. Poslední výzkumy uvádějí, že poruchu způsobují "podivné  vzorce světelných receptorů v očích. Tým vědců z Univerzity v Rennes publikoval studii, ve které tvrdí, že lidé s dyslexií mají v očích jinak seřazené buňky zodpovědné za absorbaci světla.

Přesněji řečeno je problém v očním čípku, který je zodpovědný za vnímání červeného, modrého a zeleného světla. Zvláštností je, že zdraví lidé mají asymetrický řád buněk, což znamená, že v v pravém oko je znatelný odlišný vzorec od levého. To lidem umožňuje komplexnější vnímání, když každým okem vnímají jinak. Mozek pak tyto informace vyhodnotí a sestaví nám vlastní obraz.

Jenže pacienti s dyslexií, kteří mají pravé i levé oko stejné, se setkávají s problémem "nekomplexnosti". Jejich mozek pak vyhodnotí vnímaný obraz jako zrcadlový odraz, protože má dvě identické informace. To je vysvětlení, proč dyslektici například vidi "b" a "d" stejně, problémy jim činí i rozlišení "E" od "3". Jejich mozek jednoduše nedokáže rozeznat rozdíl mezi písmeny, které by ve zrcadle vypadaly jinak.

Tento rozdíl je přitom viditelný již lidským okem. Ve středu sítnice se nachází malé místo, kde nenajdeme žádné oční čípky zodpovědné za modré barvy spektra. U zdravých osob je toto místo v dominujícím oku zakulacené, v tom druhém spíše zkroucené. Dyslektici mají v obou očích stejně kulatý tvar.

Přestože vědci zjistili, což přesně dyslexii způsobuje, stále ještě nedokáží zodpovědět na otázku, proč k ní dochází. Porucha by neměla mít vliv na inteligenci jedince, nicméně se zdá, že by mohla být dědičná, proto je na místě i genová analýza. V každém případě však toto nové zjištění je pro lékařství důležité, pokud znáte příčinnu, pak je možná i léčba.

Společně s tím vědci přišli také na to, že LED světlo dokáže do jisté míry upravit "zrcadlení" u dyslektiků. Pokud pacienti čtou při speciálních světelných podmínek, pak mají mnohem menší potíže.  Podle lékařů je tohle nadějný začátek, jak zlepšit vzdělávací podmínky pro stovky milionů lidí po celém světě.

Mnoho vědců se však domnívá, že dyslexie je spíše neurologickým problémem. Nyní zjištěný (ne)soulad očních čípků je tak spíše důsledkem poruchy, než jeho příčinnou. Mnoho lidí s dyslexií také nevnímají svoji poruchu jako "nemoc", která musí být napravená. Naopak existuje mnoho případů, které dokazují, že dyslektici mohou být často více kreativní a pohlížejí na problém jinak než "zdraví" jedinci.

Témata:  nemoc zajímavosti školství

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy