Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vzdali jste se kvůli dietě čokolády? Vědci otočili a prozradili důvod, proč bychom si ji měli dopřát

Čokoláda, ilustrační fotografie
Čokoláda, ilustrační fotografie
Foto: Marie Cvrčková, EuroZprávy.cz

Pokud máte rádi čokoládu, zbystřete. Její denní dávka má podle vědců velmi pozitivní vliv na paměť i další funkce mozku. Věděli jste ale, že 7. 7. 1550 byla poprvé uvedena čokoláda na evropský trh?

Většina diet čokoládu zakazuje. Italští vědci však nedávno zjistili, že denní dávka kakaa je skvělým doplňkem stravy. Podle jejich výzkumu je pravidelná konzumace kakaa, základní suroviny pro výrobu čokolády, výborně pro paměť a zpracovávání vizuálních vjemů. 

Kakao, vysušený plod kakaovníku, se již po staletí využívá pro výrobu dobrot. Po celou dobu je také intenzivně studováno. V průběhu let v něm vědci nalezli mnoho prospěšných přírodních prvků. Například polyphenoly v hořké čokoládě prokazatelně uklidňují. 

Samozřejmě, čeho je moc, toho je příliš. Čokoláda obsahuje i toxickou látku theobromin. Aby jste však byli v riziku otravy, museli by jste spořádat celých 85 tabulek čokolády najednou.

V této nové studii se výzkumníci vyzkoušeli co se stane, když člověk požívá kakao pravidelně a po delší dobu. Testovaní lidé konzumovali malé, střední či velké množství kakaa ve formě nápoje nebo tyčinky po dobu mezi pěti dny a třemi měsíci.

Kakao skutečně funguje

Podle vědců byl nalezen dostatek důkazů, aby mohli tvrdit, že kakao je zdraví velmi prospěšné, zejména látka flavanol, kterou obsahuje. Vypozorovali zlepšení paměti a lepší zpracovávání vizuálních podnětů. Míra zlepšení závisela mimo jiné i na věku testovaných lidí.

U starších subjektů se ukázalo, že kakao značně vylepšilo pozornost, paměť, plynulost komunikaci a nejužitečnější je podle vědců pro ty, kteří trpí mírnou kognitivní poruchou nebo začínají ztrácet paměť.

„Získané výsledky naznačují velký potenciál flavanolů obsažených v kakau. V budoucnosti pomůžou ochránit ty části populace, které jsou náchylné ke ztrátě paměti a celkovému úpadku kognitivních schopností,“ vysvětlili vědci Valentina Socci a Michele Ferrara z Univerzity L'Aquila v Itálii.

Zajímavý efekt mělo kakao i u žen. Po celé noci ze spánku dokázalo kakao působit proti spánkové deprivaci, která v takovém případě přichází. To jsou slibné zprávy pro ty, kteří trpí chronickou poruchou spánku nebo pracující na směny, kteří mívají „rozhozený“ spánkový režim.

Co je na něm tak skvělého?

Proč přesně má kakao blahodárné účinky si vědci nejsou jistí, ale mají zhruba představu: „Flavanoli v kakau pomáhají s kardiovaskulárním systémem a zvyšují průtok krve mozkem. To jsou struktury, které stárnutí ovlivňuje nejvíce a zřejmě i proto souvisí s tím, že se s věkem postupně zhoršuje paměť,“ popsali výzkumníci.

Sami prý jedí čokoládu každý den a s tímto typem experimentování na sobě jsou velmi spokojení. Dodávají však pochopitelné a zřejmé varování o kalorické hodnotě čokolády. Pokud někdo jejich speciální dietu zkusí, měl by si dávat pozor, aby nenabral pár kilogramů k dobru. 

Témata:  lidé jídlo čokoláda

Související

Aktuálně se děje

9:07

Výbuch cisterny na Roudnicku: Tři zranění, příčina se vyšetřuje

Výbuch cisterny na Roudnicku v Ústeckém kraji zaměstnal ve středu večer hasiče i zdravotnické záchranáře. Exploze zranila tři lidi, příčina je předmětem probíhajícího vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Kourtney Kardashian

Mason a Kourtney: Když syn přeroste matku nejen výškou

Mason Disick, nejstarší syn Kourtney Kardashian a Scotta Disicka, se stal středem pozornosti poté, co byl spatřen během rodinného nákupu v Los Angeles. Čtrnáctiletý teenager, který doslova přerostl svou matku, si svým stylem a držením těla získává srdce fanoušků. Mason, známý svou rezervovaností vůči médiím, zaujme nejen svou výškou, ale i módními volbami, které odrážejí jeho unikátní osobnost. Jeho odklon od života pod reflektory přitahuje pozornost o to více.