Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šílený elixír mládí? Mezi boháči se rozmáhá praktika, která budí hrůzu

Zdravotnictví, ilustrační fotografie
Zdravotnictví, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Léky na omládnutí či dokonce na nesmrtelnost jsou zatím výsadou pouze spisovatelů a scénáristů. Přesto v zámoří bují praktika, která má za cíl prodloužit život. To, že zřejmě nefunguje, nikoho netrápí, boháči jsou i tak ochotni zaplatit za ni obrovské peníze.

Celý princip této šílené praktiky spočívá v darování krve teenagerů do žil starých boháčů. Legální obchod na základě představy, že je to lék na omládnutí, přitom stojí statisíce. Cena za jednu dávku je až 7940 dolarů, asi 175 000 korun. 

Existuje jen velmi málo přesvědčivých důkazů, že krev mladých lidí by zpomalovala stárnutí těch starých. I přesto zřejmě to málo důkazů stačí, aby tajemné organizace dostávali tisíce dolarů od stárnoucích boháčů, kteří si chtějí prodloužit život.

Na fenomén upozornil portál The Sunday Times, který píše, že v některých částech Ameriky je nyní po velká poptávka po mladé krvi. Ustálené spojení, které je však v tomto případě myšlené naprosto doslovně.Už v roce 2016 byla založena společnost Ambrosia, pojmenovaná podle mýtického nápoje, který v řeckých legendách daroval svým konzumentům nesmrtelnost. 

Ambrosia měla za cíl otestovat, zda když dá starším lidem krev mladší generace, dojde k nějaké pozitivní biologické odezvě. Ačkoliv existují nějaké důkazy, že podobný postup má nějaký efekt na myších, pro fungování na lidech má takové prokazování zatím jen velmi slabý základ.

Společnost Ambrosia se stala terčem kritiky hned od začátku. V testech neexistovala žádná kontrolní skupina a testovací subjekty nemuseli být ani nějak extra staří, minimální věk pro vstup byl 35 let. Dobrovolníci navíc museli zaplatit "vstupné" 8000 dolarů.

Tak či tak, přesně jak by se dalo očekávat, našlo se celkem dost lidí, kteří "zbytečné" tisíce dolarů doma našli. Účastníků nakonec bylo kolem 100 a od té doby dostávali své dávky. Krev pochází z registrovaných krevních bank a je jisté, že peníze zaplacené za vstup alespoň částečně dodávku krve finančně pokrývají.

Zakladatel celého projektu lékař Jesse Karmazin v rozhovorech z reportéry tvrdil, že jeho metoda má veliký úspěch. Doslova prohlásil, že je to „jako plastická operace zevnitř,“ což zní trošku děsivě.

V podobném duchu dodal, že není jedním z lidí, kteří by byli přesvědčení, že tato metoda povede k nesmrtelnosti - zároveň je to podle něj ale k tomuto odvěkému snu lidstva velmi blízko. „Mohlo by to pomoci zlepšit věci jako je diabetes, funkce srdce či paměť. To všechno jsou věci, které souvisí se stářím,“ uvedl Karmazin

Témata:  lidé lékaři vědci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy