Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejvzácnější droga na světě? Lidé se kvůli ní vdávají na smrtelně nebezpečnou výpravu

Mladá dívká šňupe drogu
Mladá dívká šňupe drogu
Foto: Pixmac

S marihuanou, extází nebo kokainem se s nadsázkou dnes setkáme na každém rohu. Existují ale takové drogy, které nelze jednoduše získat nebo vyrobit. Jedna z nich je k nalezení pouze v Nepálu, a lidé pro ni riskují o své životy.

Včely skalní, které žijí v Himalájích, produkují unikátní druh medu, který má silně halucinogenní účinky. A lidé se kvůli medu vydávají na výpravy, aby jej získali. Ve východním Nepálu se pro med vydávají vybraní členové Kulungů ke hnízdům po jednadevadesáti metrových bambusových žebřících.

Tito lidé se musí kromě výšky vypořádat i s roji včel, které si svá hnízda pečlivě brání. Aby je odehnali, používají tito lovci kouř z hořící trávy přidělané na tyči. Těmto lovům se věnuje film The Last Honey Hunter.

Mezi členy natáčecího štábu patří zkušení horolezci, včetně filmaře a fotografa Renana Ozturka. Ten šplhal nahoru, aby zachytil, jak se tento med sklízí. Zatímco on měl na sobě postroj a byl jištěný, lovec medu po úzkém žebříku šplhal jako o život. Mauli je posledním lovcem ve své vesnici. Není jisté, jestli ho někdo nahradí.

„Vždycky když jsme se cítili, že to nezvládneme, podívali jsme se na Mauliho, jak leze bez včelího obleku po bambusovém žebříku a bez jištění,“ prohlásil jeden člen týmu ve videu. Mark Synnott, který byl členem týmu, tvrdí, že včely produkují různý med podle ročního období.

Na jaře kvůli toxinům v květinách, které jedí, tvoří včely psychotropní, „šílený“ nebo také červený med. „Dal jsem si dvě lžičky, což je množství, které lovci doporučují, a asi po 15 minutách jsem see začal cítit podobně jako po marihuaně,“ popsal David Caprara pro Vice poté, co v roce 2016 cestoval do Nepálu.

„Cítil jsem se, jako by se moje tělo ochlazovalo, začalo to od hlavy a dolů skrze moje tělo. Hluboký, ledově horký pocit se mi usadil v žaludku a zůstal tam několik hodin.“ Větší dávka bývá ještě výraznější.

Obchodník s medem ve vesnici Synottovi popsal zkušenosti s požitím většího množství červeného medu. Tělo se chce nejdříve očistit – což znamená vyloučení zvracením či stolicí. „Po čištění se budete motat mezi temnotou a světlem. Vidíte a pak nevidíte. Nemůžete se hýbat, ale jste zcela při vědomí,“ řekl Synottovi. Tento „rauš“ může trvat i několik dní...a vnímáte zvuky jako včelí roj pulsující ve vaší hlavě.

Místní obyvatelé Nepálu používají malé dávky medu jako antiseptikum, lék na kašel či jako prostředek proti bolesti. Prodává se na černém trhu za 130 až 175 dolarů za kilogram, tvrdí Synnott. No, je jasné, co lidi vede k této nebezpečné činnosti.

Témata:  lidé drogy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy