Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pokrok za cenu nepředstavitelného utrpení lidí? Takhle probíhaly nejšílenější experimenty v dějinách

Lidé
Lidé
Foto: Pixmac

20. století přineslo obrovský pokrok. Cena za něj však byla obrovská a mnozí experimentátoři zašli dál než si dnes dovedeme představit. A výsledky byly často pochybné. Vybrali jsme pro vás šestku nejšílenějších.

6) Buňky Henrietty Lacksové

Henrietta byla chudá nevzdělaná černoška, co zemřela na rakovinu děložního hrdla v roce 1955. Před smrtí vědci použili její buňky na vypěstování tzv. nesmrtelné kultury HeLa. Buňky z Henrietina nádoru se neustále i po 63 letech množí a dnes je najdete ve všech laboratořích světa. Pomáhají s výzkumem rakoviny, AIDS, následku záření a intoxikací jedů. Dostaly se dokonce do vesmíru. Henrietta však byla konzervativní křesťanka a s ničím podobným nesouhlasila. Dodnes to její rodina považuje za amorální.     

5) Sexuální studie „čajovna“

Laud Humphreys byl americky psycholog, který se zajímal o fenomén „čajovny“, což je v americkém slangu homosexuálů praktika, kdy dochází k orálnímu sexu na veřejnosti nejčastěji záchodcích mezi anonymními partnery. Humphryes se vydával za „watchqueen“, tedy někoho, kdo takovou praktiku jen sleduje a aktéry nenápadně zpovídal. Zjistil, že 54% mužů holdujícím čajovně jsou ženatí a neprohlašovali, že jsou homosexuálové, 24% bylo singl a potřebovalo uspokojit, 10% tvrdilo, že jsou bisexuální a zbytek byli homosexuálové. Humphreys byl tvrdě kritizován za porušení důvěry.

4) Sovětský pokus o člověka a opice

V roce 1924 přichází vědec Ilja Ivanovič Ivanov s šíleným plánem. Vytvořit hybrida opice a člověka. Po opici by byl silný a odolný a po člověku moudrý. Dokonalý budovatel komunismu. Plán zaujme Stalina a tak mu nic nebrání. Z Afriky jsou přivezeny opice a Ivanov se pustí do díla. Jím oplodněné samičky orangutana brzy umírají a při pitvě se zjistí, že nejsou březí. Není známo, zda došlo k testům na ženách. Program brzy končí.

3) Pokusy s omlazováním a testosteronem ve věznici San Quentin

Velmi svérázný výzkum vedl v letech 1918-1941 ve věznici San Quentin lékař Leo Stanley. Ten věřil, že mužské žlázy mohou vrátit starším lidem mládí a svěžest. Z více než dvaceti popravených odebral varlata a přišil je starším vězňům na břicho. Přes 1000 vězňů pak dostává varlata s berana. Na druhou stranu mnohé kriminálníky Stanley kastruje. Nedostatek testosteronu je má uklidnit a udělat z nich řádné občany. Po 2. světové válce jsou podobné pokusy zakázány. Až příliš připomínali ty nacistické.

2) Elektrošoky v boji s dětským asociálním chováním

Dr. Lauretta Bender pracoval v 60. letech na zvláštním projektu. Elektrošoky měli podle jeho teorie pomoci zakřiknutým dětem se začleněním do společnosti. Terapie spočívala také v tom, že před velkou společností dítě podstupovalo psychoterapii, přičemž se mu tlačilo na hlavu. Doktor také věřil, že se k dítěti mají chovat jeho blízcí rezervovaně. U některých dětí propukla schizofrenie. Než byly pokusy zastaveny, prošla jimi asi stovka dětí. Nejmladšímu byli tři.  

1) Experiment z Tuskegee

Malá černošská komunita v Alabamě byla zasažena syfilidou. Z 600 vyšetřených místních černých mužů jich v roce 1932 trpí touto nemocí 399. Lékaři, místo aby jim sdělili pravou diagnózu, jim oznámí, že mají špatnou krev. Muži dostanou slib, že je lékaři nejen budou zdarma vyšetřovat, ale za to ještě dostanou oběd a pojištění pohřbu zdarma. Vděční černoši, neví jak poděkovat. Pokud by věděli, že místo léků dostávají jen placebo a vědci jen sledují, jak se jejich stav zhoršuje, a jaký vliv má na zdraví jejich rodin a komunity, asi by takovou pomoc odmítli. Pokus trvá plných 40 let! Teprve jeho odhalení na stránkách novin The New York Times jej zastavují. Z původních 399 mužů žije již jen 74. Na nákazu umírá také jejich 40 žen a 19 dětí.    

Témata:  válečné zločiny krimi psychiatrie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy