Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Které státy budou mít v roce 2030 nejsilnější armádu na světě?

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Po Studené válce se terénní bojové operace staly mnohem důležitějšími než kdykoliv předtím. V dnešní době jen pár z těchto vojenských zásahů připomíná ozbrojené konflikty po druhé světové válce, kdy každá ze stran hájila svou sféru zájmů. Jak to pravděpodobně bude vypadat za dvanáct let?

Nejde to zcela jistě předpovědět, ale objevují se zde tři hlavní otázky

Má armáda přístup k národním zdrojům včetně inovativní technologické základny? Má armáda dostatečnou podporu politických orgánů, aniž by porušily její nezávislost? Má armáda příležitost získat zkušenosti? Má možnost k procvičováni svých schopností v praxi?

V roce 2030 většina pozemních jednotek bude připomínat dnešní tzv. deadly force („smrtící jednotky”.) Dojde však k několika důležitým změnám.

Indie

Hindská armáda patří mezi nejzkušenější, jelikož potlačovala maoistickou, pákistánskou a spoustu dalších domácích vzpour. Díky nim se hindské jednotky staly efektivním nástrojem vnitřní a zahraniční politiky.

Francie

Ze všech evropských států, Francie bude v budoucnosti mít nejschopnější armádu s moderním vedením, komunikačním a bojovým vybavením. V dnešní době je zároveň páteří vojenských jednotek Evropské unie. Francouzská armáda získala zkušenosti díky boji v Afghánistánu a v severní Africe.   

Rusko

Na konci Studené války prošla ruská armáda obrovskou transformací, kvůli které přišla o značné množství prostředků, politických vlivů a lidskou sílu. Všechno se ještě nezměnilo, ale díky obrovskému zlepšení ruské ekonomiky došlo k modernizaci průmyslových komplexů a ozbrojení. Nutné také byly reformy v elitních silách, které dovolily Rusům vyhrát válku v Čečensku, Gruzii a v roce 2014 vedla k úspěšné anexi ukrajinského Krymu.

USA

I když armáda Spojených států má přístup k obrovskému množství inovativních vojenských systémů, tak pořád se ještě některá zařízení datují do období Studené války. Většina zbraní však už prošla řadou vylepšení, aby je USA přivedlo k normám moderního a síťového válčení. Navíc má armáda patnáct let bojových zkušeností v konfliktech za Studené války a proti terorismu.

Čína

Během devadesátých let došlo v Číně k reformě pozemních sil, protože se značně zlepšila ekonomika, a to dovolilo armádě modernizovat vojenskou technologii a vybavení. Jediná věc, která čínské armádě chybí, je zkušenost, jelikož se od Čínsko – vietnamské války nezúčastnila žádných bojových operací.

I když čínské vojsko není zdaleka tak financováno jako americké, tak na rozdíl od něho má přístup k téměř neomezené pracovní síle a ovládá území s větším množstvím zdrojů než každá jiná země na světě.  

Základní podmínkou pro postavení mocné armády je obrovský lidský kapitál, který může zajistit vývoj inovativních technologií, růst moderní ekonomiky a zároveň zajišťuje vojenskou sílu. Jednoduchost odpovědi však neznamená, že jde toho snadno dosáhnout.

Témata:  armáda Indická armáda Armáda Francie Ruská armáda U.S. ARMY Čínská lidová osvobozenecká armáda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy