Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud s údajnými vrahy Borise Němcova se odehrává za zavřenými dveřmi

Boris Němcov, kritik prezidenta Putina
Boris Němcov, kritik prezidenta Putina
Foto: Reprofoto ABCNews

Moskva - U vojenského soudu v Moskvě dnes začal proces s pěticí Čečenců, kteří jsou obviněni z vraždy opozičního politika Borise Němcova. Jednání se koná za zavřenými dveřmi. Po organizátorovi zločinu se ale stále pátrá.

Dnešní předběžné slyšení bylo věnováno technickým otázkám. Vlastní proces by se měl podle advokáta pozůstalých odehrávat s účastí veřejnosti, zatímco dnes policisté vstup do soudní síně novinářům zakazovali. Soud vyhověl žádosti obhajoby, aby o vině, či nevině rozhodovala porota. Její výběr má následovat.

Z vraždy je obviněno pět Čečenců; šestý se při zatýkání odpálil. Podle obžaloby zabíjeli za peníze. "Vražda byla prokazatelně spáchána se zištným cílem, tedy kvůli slíbené odměně ve výši nejméně 15 milionů rublů (5,5 milionu Kč)," uvedl v červnu mluvčí vyšetřovatelů Vladimir Markin.

Advokáti pozůstalých jsou přesvědčeni, že likvidace Borise Němcova byla dílem osob z nejbližšího okolí čečenského vládce a oblíbence Kremlu Ramzana Kadyrova.

Až tento měsíc se podle tisku podařilo ukončit právní bitvu o Němcovovo dědictví, když soud odepřel testy otcovství dvěma nemanželským potomkům. Politik po sobě podle odhadu listu Gazeta.ru zanechal majetek ve výši asi 300 milionů rublů (asi 114 milionů Kč). Má byty v Moskvě a Jaroslavli, dále akcie a peníze na bankovních účtech. Sám Němcov své zbohatnutí vysvětloval úspěšnými obchody s akciemi a výnosnými investicemi.

Témata:  Boris Němcov Rusko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy