Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zásadní chybou bylo pustit uprchlíky nekontrolovaně do země, zuří Bavorsko

Summit G7 v Německu, Horst Seehofer a Jean-Claude Juncker
Summit G7 v Německu, Horst Seehofer a Jean-Claude Juncker
Foto: g7germany.de

Mnichov - Bavorský premiér Horst Seehofer (CSU) opět vyjádřil nesouhlas s uprchlickou politikou kancléřky Angely Merkelové (CDU), která ve čtvrtek zopakovala svá loňská slova "Zvládneme to".

Merkelová na čtvrteční tiskové konferenci trvala na přesvědčení, že Německo dopady migrace a útoků zvládne. Představila mimo jiné devítibodový plán, který má v zemi zajistit větší bezpečnost, včetně například systému včasného varování proti radikalizaci.

Už pátek ji za to ale kritizoval bavorský ministr financí z CSU Markus Söder, který prohlásil, že ho její stanovisko nepřesvědčilo, a dodal, že bylo "zásadní chybou" pustit uprchlíky do země částečně nekontrolované.

Seehofer dnes po uzavřeném zasedání bavorského zemské vlády prohlásil, že nechce vyvolávat konflikty mezi CDU a CSU, která působí pouze v Bavorsku, a že obě sesterské strany spolu dobře vycházejí. "Ale veřejnosti taky nechci lhát," řekl a dodal, že uklidňování nikoho neuspokojí. Během jednání předložil neveřejnou bezpečnostní koncepci pro Bavorsko, údajně nejrozsáhlejší a nejhlubší, jakou dosud nejlidnatější spolková země měla.

Podle koncepce by se měl počet bavorských policistů zvýšit v letech 2017 až 2020 o celkem 2000 lidí a měli by dostat nejmodernější vybavení. Nyní v této spolkové zemi působí 41.000 policistů.

Aniž by Seehofer Merkelovou jmenoval, řekl, že bude "pečlivě dbát na to", aby byla bezpečnostní politika prosazována i v Berlíně a v Bruselu.

Témata:  Horst Seehofer Angela Merkelová Německo

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy